Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

  • Al jarenlang ben ik allesbehalve tevreden over mijn buikomvang. Menig calorie- en vetbeperkt dieet heb ik door de jaren heen dan ook al wel gevolgd. Ik hoopte daarmee een afname in buikomvang te bereiken, maar helaas nam mijn buikomvang bij elke dieetpoging eerder toe dan af. Toen ik een tijdje terug mijn eetpatroon besprak met mijn vriendin (een eetpatroon die door de jaren heen erg verarmd is geraakt in calorie- en vooral vetrijke voeding), adviseerde ze mij toch wel wat vetrijke voeding zoals noten aan mijn eetpatroon toe te voegen. Ze adviseerde dit, omdat ik anders tekorten op zou lopen in essentiële voedingsstoffen (essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines). Ik vond dit super eng. Dit zou namelijk betekenen dat mijn eetpatroon ook meteen heel wat meer calorieën zou gaan bevatten. Toch heb ik het maar wel gedaan op basis van mijn verstand. Sindsdien (sinds ik dagelijks wat noten over mijn dag verspreid) is mijn buikomvang opeens wel wat aan het afnemen. Hoe kan dat?!

De omvang van je buik

De omvang van je buik zal toenemen wanneer een toename plaatsvindt van hetgeen je buik hoofdzakelijk mee gevuld is.

Dit betekent dat je buikomvang met name toe zal nemen, wanneer het vet- en vochtgehalte in je buikholte toeneemt.

Een toename van vocht in je buikholte

Het vochtgehalte in je buikholte zal toenemen wanneer de afvalstoffen welke gevormd worden in je buikholte niet goed verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden.

In dat geval zullen namelijk oedemen (vochtophopingen) ontstaan in het gebied waar teveel afvalstoffen opgestapeld zijn geraakt.

Dit betekent dat je buikomvang niet af zal nemen wanneer je voeding tekorten vertoont in stoffen welke nodig zijn om de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen mogelijk te kunnen maken.

Een toename van vet in je buikholte

Het vetgehalte in je buikholte zal toenemen wanneer de vetoplosbare afvalstoffen welke gevormd worden in je buikholte niet goed verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden.

In dat geval kunnen je cellen namelijk minder goed de glucose uit je bloedbaan opnemen (zullen je cellen insuline resistent worden), zal je bloedsuikerspiegel stijgen en zal je lever gestimuleerd worden nieuwe vetten te vormen uit glucose.

Ook dit betekent dat je buikomvang niet af zal nemen wanneer je voeding tekorten vertoont in stoffen welke nodig zijn om de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen mogelijk te kunnen maken.

Een calorie- en vetarm eetpatroon

Wanneer je (net als Ellen) al jarenlang calorierijke en vetrijke voeding uit je eetpatroon aan het bannen bent, dan belanden er al jarenlang weinig vetten in je darmen.

Dit betekent dat receptoren in je darmen welke geprikkeld worden door de aanwezigheid van vetten in je darmen al jarenlang niet tot nauwelijks geprikkeld worden.

Gevolg:De kliercellen waarop deze receptoren gevestigd zitten zullen al jarenlang niet tot nauwelijks gestimuleerd worden het hormoon cholecystokinine af te geven.

De functie van het hormoon cholecystokinine

Het hormoon cholescystokine heeft meerdere functies.

Eén van deze functies betreft het stimuleren van de galafgifte richting je darmen.

Dit bewerkstelligt dit hormoon door de ontspanning van een sfincter genaamd de sfincter van Oddi te stimuleren.

Dit betekent dat dit hormoon de afvoer van vetoplosbare afvalstoffen vanuit je lijf richting je darmen mogelijk maakt!

Dit betekent tevens dat wanneer je al jarenlang calorie- en vetarm eet (zoals Ellen) de afvoer van vetoplosbare afvalstoffen vanuit je lijf richting je darmen al jarenlang slecht verloopten dat dit al die jaren van negatieve invloed is geweest op je buikomvang.

De regelmatige consumptie van noten

Wanneer je (net als Ellen) besluit regelmatig een kleine hoeveelheid noten over je dag te verspreiden, dan belanden er vanaf dat moment weer regelmatig wat vetten in je darmen.

Dit betekent dat vanaf dat moment de receptoren in je darmen (welke geprikkeld worden door de aanwezigheid van vetten in je darmen) opeens weer regelmatig geprikkeld worden en dat de afgifte van het hormoon cholecystokinine opeens meerdere keren per dag gestimuleerd wordt.

Gevolg:

  • Een regelmatige afgifte van galsap richting je darmen.
  • Een regelmatige afvoer van vetoplosbare afvalstoffen vanuit je lijf richting je darmen.
  • Een verminderde opstapeling van vetoplosbare afvalstoffen in je buikholte.
  • Een afname in buikomvang

Conclusie en antwoord op de vraag van Ellen:

  • Dit komt omdat een vetarm eetpatroon de afvoer van vetoplosbare afvalstoffen richting je darmen doet verslechteren. Wanneer de afvoer van vetoplosbare afvalstoffen verslechtert, dan zal de zuurtegraad in je lijf te hoog worden en zal je buikomvang eerder toenemen dan afnemen. Om je buikomvang af te laten nemen is een goede afvoer van afvalstoffen uit je lijf nodig. Deze afvoer verbetert zodra je de hele dag door kleine beetjes vetrijke voeding, zoals noten, eet. De regelmatige aanwezigheid van vetten in je darmen maakt deze afvoer mogelijk namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: