In dit artikel gaan we het hebben over de werking van hormonen:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om een goede hormoonwerking in je lijf te kunnen verkrijgen of behouden.

Lees je mee?

Signaalstoffen

In je lijf wordt vanuit je centrale zenuwstelsel een evenwicht genaamd homeostase bewaakt.

Dit evenwicht wordt bewaakt met behulp van signaalstoffen:

  • Neurotransmitters bewaken dit evenwicht via je zenuwbanen.
  • Hormonen bewaken dit evenwicht via je bloedbaan.

De regulatie van het evenwicht in je lijf m.b.v. hormonen

Homeostase (evenwicht) heerst in je lijf wanneer er een ideale voedingsstof-samenstelling aanwezig is in je bloedbaan.

Wanneer deze ideale voedingsstof-samenstelling aanwezig is, dan is je lichaam m.b.v. hormonen in staat om:

  • Je bloedsuikerspiegel binnen de normaalwaardes te houden.
  • Je bloeddruk binnen de normaalwaardes te houden.
  • Het zuurstofgehalte in je bloedbaan optimaal te houden.
  • Het vochtgehalte in je bloedbaan optimaal te houden.
  • De zuurtegraad in je bloedbaan optimaal te houden.
  • De osmolariteit (de hoeveelheid opgeloste stoffen) in je bloedbaan optimaal te houden.

Wanneer vervolgens de ideale voedingsstof-samenstelling in je bloedbaan verstoord wordt, dan wordt vanuit je zenuwstelsel de productie van hormonen gestimuleerd welke het verstoorde evenwicht helpen herstellen.

Voorbeeld:

  • Wanneer je bloedsuikerspiegel verhoogd wordt, dan wordt de productie van het hormoon insuline gestimuleerd.
  • Het hormoon insuline zal vervolgens de opname van glucose in je cellen stimuleren.
  • Het hormoon insuline zal er op die manier voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel weer daalt en het verstoorde evenwicht in je bloedbaan hersteld wordt.

De werkzaamheid van de hormonen in je lijf

Wanneer het evenwicht in je bloedbaan verstoord wordt en vervolgens een hormoon (zoals het hormoon insuline) geproduceerd wordt om de verstoorde balans in je lijf te herstellen, dan is de werking van dit hormoon helaas nog niet gegarandeerd.

Wanneer hormonen (zoals het hormoon insuline) namelijk geen contact kunnen maken met hun receptoren (insuline-receptoren in dit geval), dan kunnen de doelcellen van dit hormoon het signaal van het hormoon niet ontvangen en zal een cellulaire reactie in de doelcellen uitblijven.

Dit betekent dat wanneer je bloedsuikerspiegel verhoogd raakt, maar het hormoon insuline geen contact kan maken met de insuline-receptoren op je cellen, je insuline-afhankelijke cellen de glucose uit je bloedbaan niet op zullen nemen, je bloedsuikerspiegel verhoogd zal blijven en het evenwicht in je lijf na verstoring niet hersteld kan worden.

Conclusie:

  • Om een goede hormoonwerking in je lijf te kunnen verkrijgen en behouden, moeten de hormonen in je lijf goed contact kunnen maken met hun receptoren.

De binding tussen hormonen en hun receptoren

De binding tussen hormonen en hun receptoren kan enkel gegarandeerd worden wanneer de receptoren (membraan-proteïnes) op je celmembranen intacte suiker-antennes bezitten.

Wanneer de receptoren (membraan-proteïnes) op je cellen niet voorzien zijn van een intacte suiker-antenne, dan kunnen de hormonen in je lijf je cellen namelijk niet herkennen als doelcel en zullen ze geen contact maken met hun receptoren.

Helaas raken de celmembranen in je lijf (als gevolg van de stofwisseling in je lijf) regelmatig beschadigd.

Als gevolg van deze schade raken helaas ook de receptoren op je celmembranen (inclusief hun suiker-antennes) regelmatig beschadigd.

Door deze schade zal de binding tussen hormonen en hun receptoren verslechteren.

Dit betekent dat de binding tussen de hormonen in je lijf en hun receptoren (inclusief hun suiker-antennes) enkel gegarandeerd kan wanneer je celmembranen na schade tijdig hersteld kunnen worden.

Je celmembranen zijn echter opgebouwd uit essentiële bouwstoffen.

Essentiële bouwstoffen betreffen bouwstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen.

Dit betekent dat wanneer je voeding deze bouwstoffen onvoldoende bevat, de hormoonwerking in je lijf zal verslechteren.

Gelukkig betekent dit ook dat wanneer je voeding deze bouwstoffen wel degelijk bevat, de hormoonwerking in je lijf optimaal kan blijven en het evenwicht in je lijf na verstoring hersteld kan worden.

Het herstel van je celmembranen na schade

Je celmembranen bestaan uit:

  • Proteïnes.
  • Glyco-proteïnes (waaronder de receptoren inclusief hun suiker-antennes op je cellen).
  • Lipiden.
  • Glyco-lipiden.

Deze bestanddelen van je celmembranen kunnen enkel hersteld worden wanneer je voeding alle stoffen bevat waarmee deze bestanddelen hersteld kunnen worden (las je zojuist).

Dit betekent dus ook dat:

  • Een goede binding tussen de hormonen in je lijf en hun receptoren enkel behouden kan blijven, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Het behoud van een goede werking van de hormonen in je lijf enkel gegarandeerd kan worden, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Een verstoring van het evenwicht in je lijf enkel recht gezet kan worden met behulp van de hormonen in je lijf, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Groenten

Alle acht essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en nieuwe glyco-lipiden te kunnen vormen in je cellen.

Dit wil zeggen dat:

  • Alle acht essentiële suikers ook regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen (inclusief receptoren) te kunnen herstellen na schade en een goede binding tussen de hormonen in je lijf en hun receptoren te kunnen garanderen.

Verse groenten bevatten verschillende essentiële suikers.

Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten enkel de suiker glucose (één van de acht essentiële suikers).

Dit wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het tijdige herstel van beschadigde celmembranen en ook niet bijdraagt aan het behoud van een goede hormoonwerking in je lijf.

Dit wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om het tijdige herstel van beschadigde celmembranen in je lijf mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om een goede hormoonwerking in je lijf te kunnen behouden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het tijdige herstel van beschadigde celmembranen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede binding tussen de hormonen in je lijf en hun receptoren mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede hormoonwerking in je lijf helpen garanderen.

 Eiwitten

Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en nieuwe proteïnes te kunnen vormen in je cellen.

Dit wil zeggen dat:

  • Alle essentiële aminozuren ook regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen (inclusief receptoren) te kunnen herstellen na schade en een goede binding tussen de hormonen in je lijf en hun receptoren te kunnen garanderen.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.

Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten plantaardige eiwitten welke niet alle essentiële aminozuren bezitten.

Dit wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en ook niet bijdraagt aan het behoud van een goede hormoonwerking in je lijf.

Dit wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van beschadigde celmembranen in je lijf mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om een goede hormoonwerking in je lijf te kunnen behouden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede binding tussen de hormonen in je lijf en hun receptoren mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede hormoonwerking in je lijf helpen garanderen.

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet garanderen dat je cellen kunnen beschikken over alle essentiële aminozuren, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.

Dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen in hun lijf alsnog niet plaats kan vinden en een goede hormoonwerking in hun lijf alsnog niet gegarandeerd kan worden.

Vetten

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-lipiden en nieuwe lipiden te kunnen vormen in je cellen.

Dit wil zeggen dat:

  • De essentiële vetzuren omega 3 en 6 ook regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen (inclusief receptoren) te kunnen herstellen na schade en een goede binding tussen de hormonen in je lijf en hun receptoren te kunnen garanderen.

De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen in hun lijf alsnog niet plaats kan vinden en een goede hormoonwerking in hun lijf alsnog niet gegarandeerd kan worden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen in je lijf.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede binding tussen de hormonen in je lijf en hun receptoren mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede hormoonwerking in je lijf helpen garanderen.

Conclusie:

  • Wanneer je een goede hormoonwerking in je lijf wilt verkrijgen of behouden, dan moet je voeding regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) voorzien in verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren.

Vraag:

  • Voel jij je regelmatig geestelijk of lichamelijk uit balans?
  • Kennelijk werken de hormonen in je lijf niet goed.
  • Kennelijk kunnen de hormonen in je lijf geen goede binding aangaan met hun receptoren op je cellen.
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om een betere werking van de hormonen in je lijf te kunnen verkrijgen en behouden?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: