In dit artikel gaan we het hebben over de vulling van je maag:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om je maag te kunnen vullen en verzadiging te kunnen ervaren.

Lees je mee?

Verzadiging door maagvulling

Alles wat je eet komt eerst in je maag terecht voor het in je darmen terecht komt.

We leren dat wanneer onze maag gevuld is met voeding, we na een poosje een gevoel van verzadiging zullen ervaren.

Jij ervaart dit gevoel van verzadiging echter niet.

Toch eet je wel regelmatig en belandt er regelmatig voeding in je maag.

Kennelijk vult je voeding je maag onvoldoende.

Ghreline

Wanneer je maag niet gevuld is, dan wordt je maagwand niet opgerekt.

Wanneer je maagwand niet opgerekt wordt, dan zullen ghreline-producerende maagwandcellen het hormoon ghreline produceren.

Dit hormoon veroorzaakt een honger-gevoel en veroorzaakt tevens de productie van groeihormoon, een verhoogde bloedsuikerspiegel en vet-vorming in je lijf.

Enkel wanneer je maagwand opgerekt wordt door je voeding, dan zullen ghreline-producerende maagwandcellen stoppen met de productie van ghreline en zal jij een gevoel van verzadiging ervaren.

Wanneer jij regelmatig honger hebt in de uren nadat je iets hebt gegeten, dan duidt dit op de voortdurende productie van ghreline door je maagwandcellen zelfs nadat je iets hebt gegeten.

Dit betekent dat je voeding je maagwand onvoldoende oprekt.

De oprekking van je maagwand

Niet alles wat je eet is in staat je maagwand op te rekken, nadat het in je maag is beland:

  • Vochtarme, geconcentreerde voeding is niet goed in staat je maagwand op te rekken.
  • Voeding welke geen oplosbare vezels bevat is niet goed in staat je maagwand op te rekken.

Om je maagwand op te kunnen rekken, moet je voeding volume hebben.

Volume bevat je voeding in een zure omgeving zoals je maag alleen wanneer een combinatie van vocht en oplosbare vezels aanwezig is in je voeding.

Onoplosbare vezels zijn vezels welke in een zure, vochtarme omgeving zoals je maag niet voor volume kunnen zorgen.

Onoplosbare vezels zijn namelijk niet in staat vocht in je maag vast te houden en de lediging van je maag te vertragen, maar oplosbare vezels wel.

Conclusie:

  • Om je maag te kunnen vullen, moet je voeding vocht en oplosbare vezels bevatten.

De sluiting van je maagportier

Wanneer je maagportier (de pylorus) onderin je maag open blijft staan nadat jij iets hebt gegeten, dan zal je voeding (na aankomst in je maag) al snel in je darmen belanden en zal je voeding niet goed in staat zijn je maag te vullen.

Dit betekent dat je voeding de sluiting van je maagportier teweeg moet brengen om je maag goed te kunnen vullen.

De sluiting van je maagportier vindt plaats wanneer de zuurtegraad in het eerste deel van je darmen stijgt en de zuurtegraad receptoren welke aanwezig zijn op je darmwandcellen geprikkeld worden.

Dit betekent dat je maagportier niet zal sluiten wanneer:

  • De productie van maagzuur slecht verloopt.
  • De zuurtegraad receptoren op je darmwandcellen niet goed functioneren.

De productie van maagzuur zal niet goed verlopen wanneer:

  • De receptoren op je maagwandcellen niet goed functioneren.

De receptoren op je maagwandcellen zullen niet goed functioneren wanneer:

  • Je voeding onvoldoende eiwitten met intacte aminozuren bevat.

De receptoren op je darmwandcellen zullen niet goed functioneren wanneer:

  • Je voeding onvoldoende essentiële vetzuren bevat.

Groenten en fruit

Verse groenten en vers fruit bevatten:

  • Vocht.
  • Oplosbare vezels.

Dit betekent dat:

  • Verse groenten en vers fruit je maag kunnen vullen.
  • De stoffen aanwezig in verse groenten en vers fruit je maagwand kunnen oprekken.

Eiwitten

De eiwitten in je voeding bevatten aminozuren.

Deze aminozuren zijn echter niet altijd intact.

De aminozuren in eiwitrijke voeding zijn enkel nog intact wanneer je eiwitrijke voeding niet te sterk verhit is geweest en niet verhit is geweest samen met suikers.

De aanwezigheid van intacte aminozuren in je maag is nodig om de maagzuur-productie te stimuleren.

De productie van maagzuur is nodig om de zuurtegraad receptoren in je darmen te prikkelen en als reactie daarop je maagportier te laten sluiten.

De sluiting van je maagportier is nodig om je maag te kunnen vullen.

Dit betekent dat:

  • Eiwitrijke voeding welke niet te sterk verhit is geweest en niet verhit is geweest samen met suikers je maag kan helpen vullen.
  • De stoffen aanwezig in eiwitrijke voeding bij kunnen dragen aan de oprekking van je maagwand, zolang deze voeding niet te sterk verhit is geweest en niet verhit is geweest samen met suikers.

Vetten

De vetten in je voeding bevatten vetzuren.

Deze vetzuren betreffen echter niet altijd de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

De aanwezigheid van de essentiële vetzuren omega 3 en 6 is nodig om de prostaglandine-productie (de productie van weefselhormonen) te stimuleren.

De productie van prostaglandines is nodig om de slijmerige beschermlaag van je darmwand intact te kunnen houden en de receptoren op je darmwandcellen goed te laten functioneren.

Goed functionerende receptoren op je darmwandcellen zijn nodig om je maagportier te kunnen sluiten.

De sluiting van je maagportier is nodig om je maag te kunnen vullen.

Dit betekent dat:

  • De consumptie van vetrijke voeding welke omega 3 en 6 vetzuren bevat je maagportier helpt sluiten en daardoor je maag helpt vullen.
  • De regelmatige aanwezigheid van vetten met omega 3 en 6 vetzuren in je voeding bijdraagt aan de oprekking van je maagwand.

Dit betekent tevens dat:

  • De regelmatige consumptie van vetrijke voeding welke omega 3 en 6 vetzuren bevat bijdraagt aan het verkrijgen van een gevoel van verzadiging.

De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Verhit bovenstaande voeding met omega 3 en 6 vetzuren echter niet en stel deze ook niet langdurig bloot aan licht en lucht, want na blootstelling hieraan zijn de zeer kwetsbare vetzuren omega 3 en 6 namelijk niet meer intact.

Conclusie:

  • Om je maag te kunnen vullen en een gevoel van verzadiging te kunnen ervaren, moet je voeding met regelmaat (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, vers fruit, eiwitten met intacte aminozuren en vetrijke voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bevatten.

Vraag:

  • Blijf jij regelmatig honger houden nadat je iets hebt gegeten?
  • Kennelijk is je voeding onvoldoende in staat je maag te vullen en je maagwand op te rekken.
  • Ben je bereid om regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, vers fruit, eiwitrijke voeding (met intacte aminozuren) en vetrijke voeding (met intacte omega 3 en 6 vetzuren) te gaan consumeren om je maag te kunnen vullen en meer verzadiging te kunnen ervaren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: