In dit artikel gaan we het hebben over het deel van je dunne darmwand welke ook wel de borstelzoom wordt genoemd:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om deze borstelzoom in goede conditie te kunnen houden.

Lees je mee?

Vertering

De vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten vindt plaats in je spijsverteringskanaal.

Meerdere verterings-stappen zijn nodig om deze koolhydraten, eiwitten en vetten volledig te kunnen verteren.

In het deel van je dunne darmen welke de borstelzoom wordt genoemd, vindt de laatste verterings-stap van vele koolhydraten en eiwitten plaats.

Deze laatste verterings-stap wordt uitgevoerd door zogenaamde borstelzoom-enzymen welke gevestigd zitten op de cellen van je borstelzoom.

Met behulp van deze borstelzoom-enzymen kunnen suikers (disacharides), zoals lactose, sacharose en maltose gesplitst worden in mono-sacharides.

Met behulp van deze borstelzoom-enzymen kunnen ook eiwitten (poly-peptiden), tri-peptiden en di-peptiden gesplitst worden in aminozuren.

Wanneer de cellen van je borstelzoom beschadigd raken, dan zullen borstelzoom-enzymen verloren gaan, suikers en eiwitten niet goed verteerd worden en zullen deze slecht verteerde suikers en slecht verteerde eiwitten lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaken.

Kortom:

  • Een goede conditie van je borstelzoom moet absoluut behouden blijven.

Resorptie

In het deel van je dunne darmen welke de borstelzoom wordt genoemd vindt naast vertering ook resorptie plaats.

Resorptie is een ander woord voor opname.

Dit betekent dat specifiek in dit deel van je darmen je verteerde voeding opgenomen wordt in je lijf.

Om een goede resorptie van verteerde voedingsstoffen mogelijk te kunnen maken, bevat je borstelzoom zogenaamde microvilli.

Microvilli zijn uitstulpingen, welke het resorberende oppervlak van je darmwand enorm vergroten.

Je borstelzoom lijkt door al deze zeer kleine uitstulpingen (microvilli) op een borstel.

Vandaar de naam borstelzoom.

Wanneer de cellen van je borstelzoom beschadigd raken, dan kan je voeding niet goed geresorbeerd worden in je dunne darmen, zullen voedingsstoffen in je dikke darmen belanden in plaats van in je bloedbaan en zal je gezondheid verslechteren.

Kortom:

  • Een goede conditie van je borstelzoom moet absoluut behouden blijven.

Panethcellen en gobletcellen

Je borstelzoom bevat allerhande gespecialiseerde cellen.

Panethcellen en gobletcellen vormen twee voorbeelden van dergelijke gespecialiseerde cellen.

Gobletcellen worden ook wel slijmbekercellen genoemd.

Deze cellen produceren slijmstoffen.

Met behulp van deze slijmstoffen wordt een laag van slijmstoffen in je darmen gevormd welke zure stoffen op afstand van de cellen van je borstelzoom houdt.

Panethcellen zijn cellen welke anti-bacteriële stoffen (antibiotica) produceren.

Met behulp van deze anti-bacteriële stoffen kunnen naast zure stoffen ook schadelijke darmbacteriën op afstand van de cellen van je borstelzoom gehouden worden.

Het op afstand houden van zure stoffen en schadelijke bacteriën is noodzakelijk om borstelzoom-enzymen, transport-eiwitten, receptoren en kanaal-eiwitten (aanwezig in je borstelzoom) intact te kunnen houden en een goede vertering en resorptie van je voeding te kunnen behouden.

Conclusie:

  • Wanneer de gespecialiseerde cellen (zoals gobletcellen en panethcellen) van je borstelzoom niet goed kunnen functioneren, dan zullen sterke zuren en schadelijke bacteriën je borstelzoom schaden en zal de vertering en resorptie van je voeding verslechteren.

Voeding

Het is zeer belangrijk dat je voeding voldoende stoffen bevat welke samen met je goede darmbacteriën:

  • De gespecialiseerde cellen van je borstelzoom van brandstof kunnen voorzien.
  • De secretie van zuur-bufferend slijm door je gobletcellen kunnen stimuleren.
  • De secretie van anti-bacteriële stoffen door je panethcellen kunnen stimuleren.
  • Het herstel van een verdunde laag van slijmstoffen mogelijk kunnen maken.
  • Je borstelzoom in goede conditie helpen houden.

Verse groenten

Verse groenten bevatten vocht, fermenteerbare vezels en vele verschillende essentiële suikers.

De regelmatige aanwezigheid van deze stoffen in je voeding is nodig om:

  • De gespecialiseerde cellen van je borstelzoom van energie te kunnen voorzien.
  • Slijmstoffen (glyco-proteïnes) te kunnen vormen in je gobletcellen.
  • De secretie van slijmstoffen en anti-bacteriële stoffen door je gespecialiseerde darmwandcellen te kunnen stimuleren.
  • Je borstelzoom in goede conditie te kunnen houden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding weinig tot geen verse groenten bevat (en daardoor ook weinig vocht, fermenteerbare vezels en verschillende essentiële suikers bevat), dan zal de conditie van je borstelzoom verslechteren en zal tevens de vertering en resorptie van je voeding verslechteren.

Eiwitten

Eiwitrijke voeding bevat vele verschillende aminozuren.

De aanwezigheid van intacte aminozuren in je voeding is nodig om de maagzuur-productie te stimuleren.

Maagzuur is nodig om:

  • De productie van ontzurend darmsap (bicarbonaat) te stimuleren.
  • Een optimale zuurtegraad in je dunne darmen te kunnen bereiken en behouden.
  • Je borstelzoom te beschermen tegen schade.

De aanwezigheid van alle essentiële aminozuren in je voeding is vooral heel belangrijk.

Alle essentiële aminozuren zijn namelijk nodig om:

  • Slijmstoffen (glyco-proteïnes) te kunnen vormen in je gobletcellen.
  • Je borstelzoom in goede conditie te kunnen houden.

Alle essentiële aminozuren zijn enkel aanwezig in eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong.

De aminozuren aanwezig in eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong blijven enkel intact wanneer ze:

  • Niet te sterk verhit worden.
  • Niet samen met suikers verhit worden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding weinig tot geen eiwitten van dierlijke oorsprong met intacte aminozuren bevat, dan zal de maagzuur-productie verslechteren,  de productie van ontzurend darmsap verslechteren, de vorming van slijmstoffen in je darmen verslechteren, de conditie van je borstelzoom verslechteren en zal tevens de vertering en resorptie van je voeding verslechteren.

Vetten

De aanwezigheid van vetten met intacte vetzuren in je voeding is noodzakelijk om de productie van alvleeskliersap en galsap te stimuleren.

Alvleeskliersap en galsap zijn nodig om:

  • Een goede vertering van je voeding mogelijk te maken en schade aan je borstelzoom (veroorzaakt door onverteerde voedingsstoffen) te kunnen voorkomen.

De aanwezigheid van vetten welke de vetzuren omega 3 en 6 bevatten in je voeding  is vooral heel belangrijk.

Omega 3 en 6 vetzuren zijn namelijk nodig om prostaglandines te kunnen vormen.

Prostaglandines zijn weefselhormonen welke nodig zijn om:

  • Schade aan de gobletcellen en de laag van slijmstoffen in je darmen te kunnen herstellen
  • Je borstelzoom in goede conditie te kunnen houden.

Ook deze vetzuren moeten wel intact zijn, want anders kunnen ook zij juist schade in je darmen veroorzaken.

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

Kortom:

  • Wanneer je voeding weinig tot geen vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal de laag van slijmstoffen in je darmen verdund raken en niet hersteld kunnen worden, zal de conditie van je borstelzoom verslechteren en zal tevens de vertering en resorptie van je voeding verslechteren.

Conclusie:

  • Wanneer je je borstelzoom in een goede conditie wilt houden en een goede vertering en resorptie van je voeding wilt behouden, dan is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te consumeren.

Vraag:

  • Heb jij regelmatig maag- of darmklachten?
  • Heb jij een afwijkend ontlastingspatroon?
  • Kennelijk bevat je voeding onvoldoende stoffen welke je borstelzoom in goede conditie helpen houden!
  • Ben je bereid om regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, dierlijke voeding met intacte aminozuren en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan eten?

Heb je regelmatig spijsverteringsklachten en wil je graag weten hoe je voeding hierop van invloed is?

Vraag dan een voedings-analyse aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: