In dit artikel een antwoord op de vraag van Dike:

  • Sinds ik pufjes gebruik lukt het me niet meer om af te vallen en wordt met name mijn buikomvang steeds groter. Kan het zijn dat de medicijnen welke ik inadem invloed hebben op mijn gewicht en buikomvang?

Ontstekingsremmende pufjes

Mensen met longklachten krijgen vaak pufjes (medicijnen welke ze kunnen inademen m.b.v. een inhalator) voorgeschreven.

Deze pufjes bevatten in veel gevallen ontstekingsremmende corticosteroïden.

Zo ook de pufjes welke Dike af en toe gebruikt (wanneer haar longklachten oplaaien).

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende signaalstoffen (steroïdhormonen) welke normaal gesproken door je bijnieren worden aangemaakt wanneer er ontstekingen heersen in je lijf.

De neveneffecten van pufjes met corticosteroïden

Behalve ontstekingsremmende effecten hebben corticosteroïden ook effect op:

  • Je bloedsuikerspiegel.
  • De vocht- en elektrolytenbalans in je lijf.
  • Het energieverbruik in je lijf.

Corticosteroïden doen namelijk je bloedsuikerspiegel stijgen, de zuurtegraad in je weefsels stijgen en het energieverbruik in je lijf dalen.

Wanneer je bloedsuikerspiegel regelmatig verhoogd wordt (door corticosteroïden in je bloed), dan wordt de kans op vet verbranding in je lijf lager en de kans op vet vorming in je lijf hoger.

Wanneer de zuurtegraad in je weefsels regelmatig stijgt (door corticosteroïden in je bloed), dan zal de opslag van vet in je onderhuidse vetweefsel afnemen en de opslag van vet in je buikholte (rond je vitale organen) toenemen.

Wanneer het energieverbruik in je lijf daalt (door corticosteroïden in je bloed), dan zal je gewicht moeizaam dalen en makkelijk stijgen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Dike:

  • Ja, de corticosteroïden welke je inhaleert om je longklachten te onderdrukken kunnen inderdaad ook invloed uitoefenen op je gewicht, de vorming van vet in je lijf en de verdeling van vet in je lijf, wanneer ze frequent en in redelijk hoge doseringen in je bloedbaan belanden en regelmatig je bloedsuikerspiegel verhogen, de zuurtegraad in je weefsels verhogen en het energieverbruik in je lijf verlagen.

Lees en leer meer

Overmorgen zal ik een artikel wijden aan corticosteroïden.

In dit artikel zal ik bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de vervelende effecten van corticosteroïden op je gewicht en vetverdeling zo min mogelijk te hoeven ervaren.

Lees je dit artikel wanneer je ook pufjes met corticosteroïden gebruikt?

Heb jij gezondheidsklachten sinds het gebruik van medicatie en wil je leren begrijpen hoe je medicatie deze klachten doen veroorzaken en hoe je met je voeding deze klachten zoveel mogelijk kunt tegengaan?

Vraag dan een voedings-analyse aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: