Vandaag een antwoord op de vraag van Stefanie:

  • Altijd wanneer ik mijn calorie-inname beperk krijg ik zoveel honger dat ik het op den duur niet meer volhoud om calorie-arm te blijven eten. Een vriendin van mij houdt haar caloriebeperkte dieet nu al maanden vol en zegt dat dit niet moeilijk is voor haar, aangezien zij totaal geen honger ervaart. Ik dacht altijd dat honger iets vanzelfsprekends was wanneer je de calorieën in je voeding beperkt, maar nu begin ik daar aan te twijfelen. Is het ervaren van honger nou wel of niet gebruikelijk wanneer je een caloriebeperkt dieet volgt?

Honger

Honger zul je verkrijgen wanneer het verzadigingscentrum in je hersenen onvoldoende geprikkeld wordt door eetlustbeperkende hormonen (anorexigenen genaamd).

Wanneer je (net als Stefanie) voortdurend honger ervaart gedurende het volgen van een caloriebeperkt dieet, dan duidt dit op het feit dat je calorie-arme voeding de productie van anorexigenen in je lijf onvoldoende stimuleert.

De productie van anorexigenen

Voorbeelden van anorexigenen zijn:

  • Peptide YY.
  • Cholecystokinine.
  • Serotonine.

Deze hormonen worden geproduceerd vanuit verschillende kliercellen (enteroendocriene en enterochromaffiene cellen) in je darmen.

Deze worden geproduceerd als reactie op de aanwezigheid van voeding in je darmen:

  • Peptide YY wordt met name geproduceerd als reactie op de aanwezigheid van verteerde eiwitten in je darmen.
  • Cholecystokinine wordt met name geproduceerd als reactie op de aanwezigheid van vetten in je darmen.
  • Serotonine wordt geproduceerd als reactie op de vulling van je dikke darmen (met name als reactie op de aanwezigheid van vocht samen met voedingsvezels in je darmen).

Dit betekent dat honger niet iets vanzelfsprekends is wanneer je de calorieën in je voeding beperkt, aangezien een sterk in calorieën beperkt dieet alsnog wel rijkelijk kan voorzien in vocht, voedingsvezels en eiwitten (stoffen welke de productie van anorexigenen stimuleren) en ook best een beetje vet kan en mag bevatten.

Het dieet van Stefanie

Wanneer Stefanie haar calorie-inname beperkt, dan gaat ze met name leven op droge crackertjes, soepstengels, koffie, light-energydranken, bouillonnetjes, sigaretten en light-frisdranken.

Dit dieet bevat weinig vezels, weinig eiwitten en weinig vetten.

Dit betekent dat dit dieet de productie van anorexigenen nauwelijks stimuleert en dat het logisch is dat zij voortdurend honger ervaart wanneer ze dit dieet tracht aan te houden.

Het dieet van de vriendin van Stefanie

Wanneer de vriendin van Stefanie haar calorie-inname beperkt, dan gaat ze met name leven op groenten en fruit en vult ze dit aan met magere zuivel zoals kwark en yoghurt en tevens met mager vlees en vis. Deze bereidt ze in kleine beetjes olie.

Dit dieet bevat best veel vezels, best veel eiwitten en ook kleine beetjes vet.

Dit betekent dat het dieet van de vriendin van Stefanie de productie van anorexigenen veel beter stimuleert en dat het dan ook best heel logisch is dat zij (in tegenstelling tot Stefanie) geen honger ervaart wanneer ze haar dieet aanhoudt.

Conclusie en antwoord op de vraag van Stefanie:

  • Nee, honger is niet iets gebruikelijks of vanzelfsprekends wanneer je een caloriebeperkt dieet volgt. Honger ontstaat namelijk als gevolg van tekorten in stoffen zoals voedingsvezels, eiwitten en vetten en niet als gevolg van tekorten in brandstoffen (calorieën).

 

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: