Vandaag een antwoord op de vraag van Els:

  • Ik weet nu al dat er deze laatste weken van december vele dagen zullen komen waar ik iets als banketstaaf, kerststol en zoete broodjes mee zal eten en dat er tevens vele gelegenheden zullen plaatsvinden waar ik ook echt wel een wijntje of glas champagne mee zal drinken en waarschijnlijk ook een paar keer dranken zoals warme chocolademelk en glühwein. Mijn motivatie om daar tussendoor alsnog gezonde keuzes te blijven maken en zoveel mogelijk een gezond eetpatroon aan te blijven houden daalt daardoor flink. Aankomen zal ik namelijk toch wel vermoed ik zo! Hoe kan ik toch de motivatie vinden en behouden om dit te blijven doen en op die manier de toename in gewicht zoveel mogelijk te beperken?

Motivatie

Motivatie kan je enkel ervaren (en behouden) wanneer er voldoende dopamine aanwezig is in het gebied genaamd nucleus accumbens in je hersenen.

Dit betreft een gebied in je hersenen welke ook wel het beloningscentrum wordt genoemd.

Dit betekent dat de uitputting van de dopaminereceptoren in dit gebied zoveel mogelijk voorkomen moet worden deze maand wanneer je gemotiveerd wilt blijven om verstandige, gezonde keuzes te blijven maken.

De afgifte van dopamine in je hersenen

Wanneer je zoetigheden zoals banketstaaf, kerststol en zoete broodjes eet, dan zal je bloedsuikerspiegel als reactie hierop sterk stijgen.

Wanneer je bloedsuikerspiegel sterk stijgt, dan zullen de dopaminereceptoren in het zojuist benoemde beloningsgebied in je hersenen gestimuleerd worden om dopamine af te geven en zul je een gevoel van beloning en genot ervaren.

Dit gevoel van beloning en genot kan je helaas niet zo sterk ervaren, nadat je iets gezonds hebt gegeten.

Dit heeft te maken met het feit dat iets gezonds je bloedsuikerspiegel niet zo sterk doet stijgen en de afgifte van dopamine in je hersenen (daardoor) heel wat minder stimuleert.

Echter…

Wanneer je het eten van iets gezonds en voedzaams (iets wat een verslechterde voedingstoestand in je lijf helpt herstellen) achterwege laat (nadat je iets suikerrijks hebt gegeten), dan zal het beloningscentrum in je hersenen spoedig uitgeput raken van dopamine.

Gevolg:

  • Je motivatie om gezond te blijven eten zal totaal verdwijnen.
  • Je zult niet meer kunnen genieten van de zoetigheden die je daarna nog eet.

Het behoud van motivatie

Wanneer je tussendoor hetgeen je aan zoetigheden mee zult eten deze maand voedzaam blijft eten, dan kan je voorkomen dat het beloningsgebied in je hersenen uitgeput raakt van dopamine.

Dit komt, omdat voedzame voeding de optimale samenstelling van je hersenvocht na verstoring helpt herstellen en als gevolg daarvan ook de dopaminereceptoren in je hersenen na uitputting weer bevoorraad kunnen worden.

Gevolg:

  • De dopaminereceptoren in je hersenen kunnen weer dopamine afgeven zodra zij gestimuleerd worden om dit te doen.
  • Jij zal weer wat motivatie kunnen ervaren (om dergelijke voedzame keuzes te blijven maken).
  • Jij zal ook later opnieuw weer kunnen genieten van hetgeen je qua zoetigheden verder nog mee zal snoepen.

Voedzame voeding

Voeding is voedzaam (en kan de uitputting van dopamine in je hersenen helpen voorkomen) wanneer het optimaal voorziet in zogenaamde essentiële voedingsstoffen.

Dit betreffen de volgende stoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voorbeelden van voedingsmiddelen welke deze voedingsstoffen volop bezitten zijn:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Dit betekent dat je gedurende de resterende maand enkel gemotiveerd kan blijven om gezonde keuzes te blijven maken en ook enkel kan blijven genieten van de dingen welke je mee zal snoepen in die weken, wanneer je tussendoor het snoepen van zoetigheden je voeding samenstelt met combinaties van bovengenoemde voedingsmiddelen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Els:

  • Dit kan je doen door hetgeen je eet na en tussendoor de ongezonde dingen samen te stellen met voedingsmiddelen welke optimaal voorzien in essentiële voedingsstoffen. Enkel wanneer je je voeding de rest van de maand december blijft voorzien in deze stoffen kan je de uitputting van het beloningscentrum in je hersenen en het verlies van motivatie (als gevolg daarvan) voorkomen namelijk.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: