Vandaag een antwoord op de vraag van Gerda:

  • Mijn man vindt haast alle maaltijden die ik bereid smakeloos en flauw (niet zout genoeg). Standaard staat dan ook een zoutpot aan zijn kant van de tafel, zodat hij zijn maaltijd na bereiding nog met extra zout kan bestrooien. Hoe kan het toch dat zijn smaak zo afwijkt van de mijne?

Smaakbeleving

In alles wat je eet zijn smaakstoffen aanwezig.

Deze smaakstoffen prikkelen de smaakreceptoren (smaakpapillen) op je tong.

Enkel wanneer een goede overdracht van informatie over de smaak van je voeding richting je hersenen plaatsvindt, zal je spoedig daarna de smaak van je voeding beleven (ervaren).

Wanneer je (zoals de man van Gerda) weinig smaak beleeft aan een maaltijd welke nog niet met zout bestrooid is geweest, dan duidt dit dan ook op het feit dat de overdracht van informatie over de zoute smaak van je voeding richting je hersenen niet goed plaatsvindt.

Informatieoverdracht

Wanneer smaakstoffen je smaakpapillen prikkelen, dan moet de informatie over deze smaak eerst omgezet worden in een elektrisch signaal.

Enkel elektrische signalen kunnen namelijk via je zenuwbanen overgedragen worden richting je hersenen en daar verwerkt worden.

Deze omzetting kan niet goed plaatsvinden wanneer de smaakstoffen welke je smaakpapillen prikkelen onvoldoende bijdragen aan de depolarisatie van de celmembranen van je zenuwcellen.

Depolarisatie

Depolarisatie van je celmembranen vindt plaats wanneer de spanning op je celmembranen verandert.

Deze verandert wanneer kationen (positief geladen deeltjes) je cellen in stromen met behulp van geopende ion-kanalen in je celmembranen.

Een voorbeeld van een kation is een natrium-ion.

Wanneer je dan ook (net als de man van Gerda) weinig smaak beleeft wanneer je geen natriumhoudend zout aan je maaltijden toevoegt, dan duidt dit op het feit dat er in jouw lijf heel wat meer kationen nodig zijn om de depolarisatie van je celmembranen teweeg te kunnen brengen.

Afvalstoffen

Wanneer je voeding structurele tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen of regelmatig overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen bevat, dan kunnen afvalstoffen op gaan stapelen in je weefsels.

Hierdoor zal het vochtgehalte in je weefsels dalen en het gehalte aan zure zouten (een verbinding tussen afvalstoffen en kationen) in je weefsels stijgen.

Gevolg:

  • Het gehalte aan kationen (zoals kalium-ionen) in je cellen en weefsels zal dalen.
  • De kans op depolarisatie van je celmembranen zal dalen.

Dit betekent dat een tekort in essentiële voedingsstoffen of een overschot aan niet-essentiële voedingsstoffen in je eetpatroon ten grondslag kan liggen aan het feit dat je weinig smaak beleeft aan je maaltijden wanneer je deze niet met extra zout bestrooit.

Het eetpatroon van de man van Gerda

De man van Gerda is een groot afnemer en groot liefhebber van de zogenaamde snelle hap.

Zijn eetpatroon bestaat dan ook grotendeels uit voorbereide en verpakte voedingsmiddelen.

Dit soort voedingsmiddelen bezit over het algemeen een hoog gehalte aan niet-essentiële voedingsstoffen en een laag gehalte aan essentiële voedingsstoffen.

Dit verklaart waardoor de man van Gerda veel minder smaak ervaart dan Gerda zelf:

  • Zijn eetpatroon veroorzaakt een slechte informatieoverdracht in zijn lijf, maar de voeding van Gerda veroorzaakt dit niet in haar lijf (aangezien haar voeding veel meer essentiële en veel minder niet-essentiële voedingsstoffen bezit dan de voeding van haar man).

Conclusie en antwoord op de vraag van Gerda:

  • Dit komt omdat zijn eetpatroon tekorten vertoont in essentiele t.o.v. niet-essentiele voedingsstoffen en de overdracht van informatie (zoals de overdracht van informatie over de smaak van zijn voeding) daardoor niet zo goed verloopt in zijn lijf. Jouw voeding vertoont deze tekorten veel minder, waardoor de overdracht van informatie in jouw lijf veel beter verloopt dan in zijn lijf en jij smaken veel sneller en heftiger waar zal nemen dan hij dat kan.

 

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: