Vandaag een antwoord op de vraag van Marielle:

 • Vanaf 1 januari heb ik besloten dat het snoepen en snaaien tussen mijn maaltijden door maar eens afgelopen moest zijn. Ik wist dat ik dan wel een gezond alternatief moest gaan bedenken om tussen mijn maaltijden door te kunnen eten, omdat ik uit ervaring weet dat ik een dergelijk voornemen anders alsnog niet volhoud. Ik besloot vers fruit tussen mijn maaltijden door te gaan eten om het snaaien van ongezonde snacks af te leren. Afgelopen week heb ik dan ook fanatiek appels, peren, mandarijntjes etc. meegenomen naar mijn werk. Mijn behoefte om andere dingen (ongezonde dingen) te snaaien is echter niet afgenomen, maar juist toegenomen sindsdien. Hoe kan dit?!

Een verhoogde eetlust

Een verhoogde eetlust tussen je maaltijden door zal je ervaren wanneer het verzadigingscentrum in je hersenen onvoldoende geprikkeld wordt door eetlustbeperkende hormonen genaamd anorexigenen.

Wanneer je dan ook merkt (net als Marielle) dat de consumptie van fruit tussen je maaltijden door je eetlust doet toenemen, dan duidt dit op het feit dat de consumptie van fruit de afgifte van deze hormonen onvoldoende doet stimuleren.

De afgifte van anorexigenen (eetlustbeperkende hormonen)

De afgifte van anorexigenen zoals serotonine, peptide YY en cholecystokinine wordt gestimuleerd als reactie op:

 • De aanwezigheid van goed verteerde eiwitten in je dunne darmen.
 • De aanwezigheid van vetten in je dunne darmen.
 • De oprekking van je dikke darmen (de aanwezigheid van vocht en voedingsvezels in je dikke darmen)

Wanneer je dan ook merkt (net als Marielle) dat de consumptie van fruit tussen je maaltijden door je eetlust doet toenemen, dan kan dit verklaard worden vanuit het feit dat fruit onvoldoende eiwitten en vetten levert om überhaupt een verminderde eetlust te kunnen ervaren.

Verzadigende en tevens voedzame snacks

Wanneer jij (net als Marielle) het snaaien van ongezonde snacks wilt doorbreken, dan is het erg belangrijk dat je een gezond alternatief bedenkt welke voldoende verzadigt.

Dit betekent dat het gezonde alternatief moet gaan voorzien in:

 • Eiwitten die goed verteerd kunnen worden.
 • Vetten.
 • Vocht en voedingsvezels.

Dit betekent dat wanneer je vers fruit (bronnen van vocht en voedingsvezels) wilt gaan eten tussen je maaltijden door, dit fruit nog wel aangevuld moet worden met een goed te verteren bron van eiwitten en een voedzame bron van vet.

Goed te verteren bronnen van eiwitten betreffen bronnen van eiwitten welke weinig bewerkingsprocessen hebben ondergaan, zoals:

 • Eieren (gekookt).
 • Mager vlees welke je zelf bereid hebt.
 • Vis welke je zelf bereid hebt.
 • Magere zuivel, zoals naturel yoghurt, naturel kwark, hüttenkäse of magere kaas (zonder conserveermiddelen en kleurstoffen).

Voedzame bronnen van vet betreffen bronnen van vet welke de essentiële vetzuren omega 3 en 6 bezitten en niet verhit zijn geweest:

 • Rauwe, vette vis zoals haring.
 • Ongeroosterde, rauwe noten, zaden en pitten.

Voorbeelden van gezonde snacks welke in theorie veel beter zullen verzadigen dan wanneer je enkel fruit als snack eet zijn dan ook:

 • Fruit gemengd met magere naturel kwark, hüttenkäse of naturel yoghurt en wat ongebrande, rauwe noten, zaden of pitten.
 • Fruit aangevuld met stukjes kip (welke je al op een eerdere dag zelf hebt gebraden) en wat ongebrande, rauwe noten.
 • Fruit aangevuld met blokjes magere kaas (zonder conserveermiddelen en kleurstoffen) en wat ongebrande, rauwe noten.

Conclusie en antwoord op de vraag van Marielle:

 • Dit komt omdat fruit onvoldoende stoffen levert welke nodig zijn om een optimale productie van eetlustbeperkende hormonen (anorexigenen) teweeg te kunnen brengen in je lijf. Om een optimale productie van eetlustbeperkende hormonen teweeg te kunnen brengen moet je gezonde snack voorzien in vocht, vezels, eiwitten en vetten namelijk. Fruit levert geen eiwitten en ook geen vetten.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: