Vandaag een antwoord op de vraag van Patty:

  • Afgelopen weekend hebben we sinterklaas gevierd. Heel de avond heb ik van het lekkers op tafel af kunnen blijven, maar toen iedereen weg was en ik de restanten aan het opruimen was, is toch een stuk amandelstaaf in mijn mond beland. Hier voel ik me zo naar onder! Het liefst zou ik nu eindeloos gaan hardlopen om de calorieën welke ik heb binnengekregen te kunnen verbranden, maar dat gaat niet door mijn blessure. Hoe kan ik het eten van dat stuk amandelstaaf nou compenseren?

Je hebt iets calorierijks (zoals een stuk amandelstaaf) gegeten

Wanneer je (net als Patty) iets calorierijks zoals een stuk amandelstaaf) hebt gegeten, dan heb je een brandstofoverschot in je lijf veroorzaakt.

Dit overschot aan brandstof is onder invloed van een anabool (opbouwend) hormoon genaamd insuline opgeslagen in je brandstofreserves:

  • Je glycogeenreserve.
  • Je vetreserve.

Wanneer je (net als Patty) deze opslag zo snel mogelijk weer ongedaan wil maken en je brandstofreserves zo snel mogelijk weer uit wil putten van hetgeen is opgeslagen, dan moet je zorgen voor een zo hoog mogelijk verbruik en de productie van katabole i.p.v. anabole hormonen in je lijf.

Jij wil je verbruik verhogen maar kan niet sporten

Wanneer je de opgeslagen brandstoffen in je reserves meteen weer wil verbruiken, maar je niet in staat bent te gaan sporten (net als Patty), dan is het van belang dat je het verbruik in je lijf en de productie van katabole hormonen in je lijf op een andere manier verhoogt.

Het katabole hormoon glucagon

Glucagon is de tegenhanger van het hormoon insuline:

  • Insuline stimuleert het anabolisme en de vulling van de brandstofvoorraden in je lijf.
  • Glucagon stimuleert het katabolisme en de uitputting van de brandstofvoorraden in je lijf.

De productie van glucagon

De productie van glucagon zal geremd worden in je lijf wanneer:

  • Insuline volop wordt afgegeven in je lijf (wanneer het gehalte aan glucose in je lijf (waaronder het gehalte aan glucose in je spijsverteringskanaal) regelmatig stijgt.
  • Somatostatine wordt afgegeven in je lijf (wanneer de zuurtegraad in je lijf (waaronder de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal) regelmatig stijgt).

De productie van glucagon zal pas gestimuleerd worden wanneer er voldoende essentiële voedingsstoffen aanwezig zijn in je lijf.

Dit betekent dat je het verbruik in je lijf zoveel mogelijk verhoogt, wanneer je voeding (na de consumptie van iets calorierijks zoals een stuk amandelstaaf) zo goed mogelijk blijft voorzien in essentiële voedingsstoffen en vanaf dat moment zo min mogelijk voorziet in niet essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke het glucosegehalte als ook de zuurtegraad in je lijf doen verhogen).

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende stoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Jij besluit een hele tijd niks te eten

Veel mensen raken in paniek wanneer ze iets calorierijks (zoals een stuk amandelstaaf) hebben gegeten en niet in staat zijn dit met sport te compenseren.

Wat doen velen van hen vervolgens?

  • Ze besluiten een hele tijd niks te eten in de hoop en verwachting dat hun brandstofreserves dan zo snel mogelijk weer uitgeput raken.

Helaas is dit niet geval wanneer er een verhoogde zuurtegraad in hun lijf (waaronder hun spijsverteringskanaal) heerst.

Na de consumptie van een stuk amandelstaaf is de kans best groot dat er ergens in je lijf (bijvoorbeeld in je spijsverteringskanaal) een te hoge zuurtegraad is ontstaan.

Een stuk amandelstaaf biedt namelijk te weinig essentiële bouwstoffen en ook te weinig vocht om dit te kunnen voorkomen.

Gevolg:

  • Het katabolisme (de uitputting van de brandstofvoorraden in je lijf) zal beperkt worden onder invloed van het hormoon somatostatine.

Conclusie en antwoord op de vraag van Patty:

  • Dit kan je doen door je voeding na het eten van dit stuk amandelstaaf zo goed mogelijk te voorzien in essentiële en zo min mogelijk te voorzien in niet-essentiële voedingstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: