Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

  • Ik heb het vermoeden dat er veel van hetgeen in mijn darmen belandt blijft hangen in mijn darmen. Ik zou dan ook graag een keer mijn darmen helemaal schoon willen maken van allerlei resten. Nu overweeg ik een darmspoeling te ondergaan om dit te bewerkstelligen. Is dit verstandig?

De inhoud van je darmen

Dagelijks belandt een deel van hetgeen je eet onverteerd onderin je darmen.

Vetoplosbare afvalstoffen uit je lijf komen daar ook nog bij.

Al deze restanten samen moeten zo spoedig mogelijk je lijf verlaten via je anus (de sluitspier onderaan je endeldarm).

Is dit niet het geval (blijven restanten achter in je darmen), dan kunnen daar zeer nadelige gevolgen uit voortkomen:

  • De optimale zuurtegraad in je darmen kan verstoord raken.
  • De ideale samenstelling van darmbacteriën kan verstoord raken.
  • De conditie van je darmwand kan verslechteren.

Aangezien je spijsvertering als ook je stofwisseling afhankelijk is van een optimale zuurtegraad in je darmen, een optimale samenstelling van bacteriën in je darmen en een goede conditie van je darmwand, is het verstandig het achterblijven van restanten in je darmen dan ook zoveel mogelijk te voorkomen.

Het achterblijven van restanten

Restanten van je darminhoud zullen achterblijven in je darmen wanneer de slijmvlieslaag in je darmen in niet al te beste conditie verkeert.

Verkeert deze in niet al te beste conditie, dan kan de inhoud van je darmen niet goed naar de uitgang gedrukt worden namelijk.

Dit betekent dat je je moet richten op het verbeteren van de conditie van deze slijmvlieslaag wanneer je (net als Ellen) het gevoel hebt dat er regelmatig restanten achterblijven in je darmen.

De slijmvlieslaag in je darmen

In je darmen bevinden zich gespecialiseerde kliercellen genaamd gobletcellen.

Deze cellen produceren slijmstoffen.

Met behulp van de slijmstoffen welke deze cellen produceren wordt de slijmvlieslaag in je darmen opgebouwd.

Dit betekent dat deze cellen goed voorzien moeten worden in de stoffen welke zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren wanneer je (net als Ellen) het gevoel hebt dat er regelmatig restanten achterblijven in je darmen.

Dit betreffen de volgende (essentiële) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Verkrijgen de gobletcellen in je darmen deze stoffen namelijk niet of onvoldoende, dan zal de slijmvlieslaag in je darmen (wanneer deze in niet al te beste conditie verkeert) niet hersteld worden en zullen in de toekomst ook nog regelmatig restanten van je darminhoud in je darmen blijven zitten.

Een darmspoeling

Wanneer je een darmspoeling ondergaat, dan worden je darmen leeg gespoeld.

De slijmvlieslaag in je darmen zal hierdoor echter niet in conditie verbeteren.

Gevolg:

  • Nadat deze spoeling heeft plaatsgevonden zullen restanten wederom gaan achterblijven in je darmen tot het volgende moment waarop je weer een darmspoeling besluit te gaan doen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Ellen:

  • Nee, dit is niet verstandig, aangezien het niet de oorzaak oplost en daardoor geen oplossing vormt voor de lange termijn. De oorzaak van het achterblijven van restanten in je darmen is vaak te vinden in de conditie van de slijmvlieslaag in de darmen. Een darmspoeling kan de conditie van deze laag niet verbeteren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: