In dit artikel gaan we het hebben over gluten-intolerantie (darmen welke de aanwezigheid van gluten niet tolereren):

  • We gaan bespreken welke aanpak (m.b.t. je eetpatroon) nodig is om toekomstige overgevoelige reacties van je darmen zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Lees je mee?

Slechte vertering

Wanneer je darmen overgevoelig reageren op de aanwezigheid van specifieke voedingsstoffen zoals gluten (het graan-eiwit aanwezig in graansoorten zoals tarwe, spelt en rogge), dan duidt dit op een slechte vertering van deze graan-eiwitten.

Wanneer voedingsstoffen goed verteerd worden, dan zullen ze namelijk geen overgevoeligheidsreacties veroorzaken.

Spijsverterings-enzymen

Voedingsstoffen zijn verbindingen van moleculen welke worden verteerd (gesplitst) m.b.v. spijsverteringsenzymen in je spijsverteringskanaal.

Eiwitten zijn verbindingen van aminozuren welke worden verteerd m.b.v. proteasen (proteolytische enzymen) in je spijsverteringskanaal.

Het proteolytische enzym welke gluten-eiwitten verteert (het DPP 4 enzym) zit gekoppeld aan de celmembranen van je darmwandcellen.

Wanneer dit enzym ontbreekt of niet goed kan functioneren, dan kan de vertering van gluten-houdende granen en gluten-houdende graan-producten niet goed plaatsvinden in je spijsverteringskanaal en zullen klachten (zowel geestelijke als lichamelijke) het gevolg zijn.

Conclusie:

  • Enkel wanneer de celmembranen van je darmwandcellen intact zijn en ze het proteolytische enzym DPP 4 (in intacte toestand) bezitten, dan zal de vertering van gluten-houdende granen en gluten-houdende graanproducten goed verlopen en zullen klachten uitblijven na de consumptie hiervan.

Beschadigde celmembranen

Wanneer jouw darmen de aanwezigheid van gluten niet tolereren, dan duidt dit op beschadigde celmembranen in je darmen.

De celmembranen van je darmen kunnen echter helemaal niet zo makkelijk beschadigd raken.

De celmembranen van je darmen worden namelijk beschermd door een beschermende laag van slijmstoffen (de mucosa genaamd).

Dit betekent dat deze beschermende laag van slijmstoffen in jouw spijsverteringskanaal (in jouw darmen) kennelijk verdund is geraakt of zelfs ontbreekt.

Dit betekent tevens dat de beschadigde celmembranen van je darmwandcellen pas hersteld kunnen worden, wanneer de verdunde of zelfs afwezige laag van slijmstoffen in je darmen weer hersteld is.

Conclusie:

  • Enkel wanneer de beschadigde celmembranen van je darmwandcellen samen met hun beschermende laag van slijmstoffen hersteld zijn, dan zullen je darmklachten volledig afnemen.

Glycocalyx

De celmembranen van je darmwandcellen inclusief hun beschermende laag van slijmstoffen wordt ook wel de glycocalyx genoemd.

Deze glycocalyx bestaat uit verschillende glyco-proteïnes (waaronder het proteolytische enzym DPP 4) en verschillende glyco-lipiden.

Deze glycocalyx kan hersteld worden vanuit het endoplasmatisch reticulum van je darmwandcellen, maar kan enkel hersteld worden wanneer je darmwandcellen optimaal voorzien worden in de bouwstoffen waaruit deze glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Dit betekent dat je darmklachten enkel volledig kunnen afnemen, wanneer jij met je voeding in de toekomst optimaal gaat voorzien in deze bouwstoffen.

Conclusie:

  • Enkel wanneer je voeding optimaal gaat voorzien in de bouwstoffen waarmee glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden in je darmwandcellen, dan kunnen je darmklachten volledig afnemen.

Gluten-vrij

Veel mensen wiens darmen de aanwezigheid van gluten niet tolereren (en na de consumptie van gluten-houdende granen en gluten-houdende graanproducten vele klachten ervaren) elimineren gluten uit hun eetpatroon:

  • Ze gaan alle gluten-houdende granen en gluten-houdende graanproducten uit hun eetpatroon schrappen.

Deze aanpak resulteert in een duidelijke vermindering van hun klachten:

  • Het zenuwstelsel in hun darmen (welke overbelast werd door de exorfines aanwezig in slecht verteerde gluten) zal minder belast worden.

De beschadigde (verdunde of afwezige) delen van de slijmvlieslaag in hun darmen en de darmwandcellen in hun darmen wiens celmembranen niet intact zijn (waardoor het DPP 4 enzym ontbreekt) zullen als gevolg van deze aanpak echter niet herstellen.

Dit betekent dat de slijmvlieslaag in hun darmen zomaar op nog meerdere plekken verdund kan raken en ook zomaar nog meerdere darmwandcellen in hun darmen beschadigd kunnen raken, wanneer hun voeding onvoldoende blijft voorzien in de bouwstoffen van de glycocalyx in hun darmen (de bouwstoffen waarmee glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden).

Het gevolg van een sterk verdunde slijmvlieslaag in je darmen en meerdere beschadigde darmwandcellen zal op den duur zijn:

  • Een slechte productie van spijsverterings-sappen in je darmen.
  • Een slechte peristaltiek in je darmen.
  • Enzymtekorten in je darmen.
  • Slecht verlopende verteringsprocessen in je darmen.
  • Een opstapeling van slecht verteerde voedingsstoffen in je darmen.
  • Een verstoorde darmflora.
  • Een overmatige productie van belastende stoffen door de bacteriën in je darmen.
  • Nieuwe overgevoeligheidsreacties (nieuwe darmklachten).

Conclusie:

  • Enkel wanneer je voeding (bij naast de eliminatie van gluten) optimaal gaat voorzien in de bouwstoffen waarmee glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden (en de glycocalyx in je darmen hersteld kan worden), dan kan je spijsvertering in de toekomst goed blijven verlopen, kunnen nieuwe enzym-tekorten in de toekomst voorkomen worden en kunnen nieuwe overgevoeligheidsreacties (nieuwe darmklachten) in de toekomst uitblijven.

Groenten

Wist je dat:

  • Acht verschillende essentiële suikers regelmatig aanwezig moeten gaan zijn in je voeding om je darmwandcellen in staat te stellen glycanen (suiker-ketens) te kunnen vormen welke een onderdeel van glyco-proteïnes en glyco-lipiden vormen?

Dit betekent dat:

  • Acht verschillende essentiële suikers regelmatig aanwezig moeten gaan zijn in je voeding om je darmwandcellen in staat te stellen glyco-proteïnes en glyco-lipiden te vormen.
  • Acht verschillende essentiële suikers regelmatig aanwezig moeten gaan zijn in je voeding om je darmwandcellen in staat te stellen hun beschadigde glycocalyx te herstellen.

Kortom:

  • Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig gaan zijn in je voeding om een goede vertering van je voeding te kunnen verkrijgen en behouden en nieuwe overgevoeligheidsreacties (nieuwe darmklachten) zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Granen (of die nou gluten bevatten of niet) en zuivel (beide volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten enkel de essentiële suikers glucose en galactose.

Dat wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen (of die nou gluten bevatten of niet) en de regelmatige consumptie van zuivel niet bijdraagt aan het herstel van de celmembranen in je darmen, niet bijdraagt aan het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen en ook niet bijdraagt aan een betere vertering van je voeding.

Verse groenten bevatten meerdere en tevens verschillende essentiële suikers.

Dat wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om het herstel van de celmembranen in je darmen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen mogelijk te kunnen maken.

Kortom:

  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van de beschadigde celmembranen in je darmen.
  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen.
  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke gunstig bijdragen aan het voorkomen van nieuwe enzym-tekorten in je darmen, een goede vertering van je voeding en voorkoming van nieuwe overgevoeligheidsreacties (nieuwe darmklachten).

 Eiwitten

Wist je dat:

  • Alle (acht) essentiële aminozuren regelmatig aanwezig moeten gaan zijn in je voeding om je darmwandcellen in staat te stellen nieuwe proteïnes te kunnen vormen?

Dit betekent dat:

  • Alle (acht) essentiële aminozuren ook regelmatig aanwezig moeten gaan zijn in je voeding om je darmwandcellen in staat te stellen glyco-proteïnes te kunnen vormen.

Alle eiwitten in je voeding bevatten aminozuren.

Enkel de dierlijke eiwitten in je voeding bevatten echter alle (acht) essentiële aminozuren.

Kortom:

  • Dierlijke eiwitten moeten regelmatig aanwezig gaan zijn in je voeding om een goede vertering van je voeding te kunnen verkrijgen en behouden en nieuwe overgevoeligheidsreacties (nieuwe darmklachten) in de toekomst zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Plantaardige graan-eiwitten (of deze nou gluten bevatten of niet) bevatten niet alle essentiële aminozuren.

Dat wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen (of deze nou gluten bevatten of niet) niet bijdraagt aan het herstel van de celmembranen in je darmen, niet bijdraagt aan het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen en ook niet bijdraagt aan een goed verlopende vertering van je voeding.

Dat wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van de celmembranen in je darmen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen mogelijk te kunnen maken.

Kortom:

  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen.
  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen.
  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke gunstig bijdragen aan het voorkomen van nieuwe enzym-tekorten in je darmen, een goede vertering van je voeding en voorkoming van nieuwe overgevoeligheidsreacties (nieuwe darmklachten).

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.

Dierlijke eiwitten welke intacte aminozuren bevatten, zijn:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis op hoge temperaturen (zonder vocht) en verhitten ze tevens in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor zij alsnog op lange termijn overgevoeligheidsreacties kunnen verkrijgen en behouden.

Vetten

Wist je dat:

  • De essentiële vetzuren omega 3 en 6 regelmatig aanwezig moeten gaan zijn in je voeding om je darmwandcellen in staat te stellen nieuwe membraanlipiden te kunnen vormen?

Dit betekent dat:

  • De essentiële vetzuren omega 3 en 6 ook regelmatig aanwezig moeten gaan zijn in je voeding om je darmwandcellen in staat te stellen glyco-lipiden (membraanvetten met suiker-antennes) te kunnen vormen.

Alle vetten in je voeding bevatten vetzuren.

Niet alle vetten in je voeding bevatten echter de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Kortom:

  • Vetten met omega 3 en 6 vetzuren moeten regelmatig aanwezig gaan zijn in je voeding om een goede vertering van je voeding te kunnen verkrijgen en behouden en nieuwe overgevoeligheidsreacties (nieuwe darmklachten) in de toekomst zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe membraanlipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor de beschermende laag van slijmstoffen in hun darmen niet goed zal herstellen en nieuwe darmklachten in de toekomst niet voorkomen kunnen worden.

Helaas gaan veel mensen die gluten uit hun eetpatroon schrappen baksels maken met gemalen noten en zaden met daarin veel verhitte omega 6 vetzuren aanwezig, waardoor ook de beschermende laag van slijmstoffen in hun darmen niet goed zal herstellen en nieuwe darmklachten in de toekomst niet voorkomen kunnen worden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen in je darmen.
  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen.
  • Wanneer je voeding (vanaf het moment dat je gluten uit je voeding schrapt) nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke gunstig bijdragen aan het voorkomen van nieuwe enzym-tekorten in je darmen, een goede vertering van je voeding en voorkoming van nieuwe overgevoeligheidsreacties (nieuwe darmklachten).

Conclusie:

  • Wanneer jij wilt dat overgevoeligheidsreacties van je darmen (je darmklachten) niet alleen afnemen, maar ook op lange termijn uitblijven, dan moet je voeding vanaf nu geen gluten meer bevatten en moet je voeding tevens optimaal (liefst elk moment dat je iets eet) in verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren gaan voorzien.

Vraag:

  • Ervaar jij klachten na de consumptie van gluten-houdende granen en gluten-houdende graanproducten?
  • Elimineer jij gluten-houdende granen en graan-producten (om die reden) zoveel mogelijk uit je voeding?
  • Ben je bereid om vanaf nu verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren ook een bestanddeel van al je maaltijden te laten zijn om de vertering van je voeding te kunnen verbeteren en klachten op lange termijn te kunnen voorkomen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: