In deze blog gaan we het hebben over het fenomeen gezonde pepernoten:

  • We gaan de invloed van pepernoten (welke men benoemd als gezonde pepernoten) op je spijsvertering, stofwisseling, hormoonbalans, lichaamsvetpercentage en vetverdeling bespreken.

Door dit te bespreken gaan we er samen achter komen of gezonde pepernoten daadwerkelijk gezond zijn.

Lees je mee?

Gezondheid

Gezondheid kan je pas ervaren, wanneer alle processen in je lijf goed verlopen:

  • Alle spijsverteringsprocessen.
  • Alle stofwisselingsprocessen.

Deze processen worden gestuurd door hormonen.

Deze processen zullen niet goed verlopen, wanneer de balans in je lijf verstoord is geraakt.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding stoffen bevat welke goed verteerd kunnen worden en de hormoonbalans in je lijf ondersteunen, dan kan (onder invloed van hormonen) de stofwisseling in je lijf optimaal uitgevoerd worden en kan je voeding gezond genoemd worden.
  • Wanneer je voeding stoffen bevat welke niet goed verteerd kunnen worden en de hormoonbalans in je lijf verstoren, dan kan (onder invloed van stress-hormonen) de stofwisseling in je lijf niet optimaal uitgevoerd worden en kan je voeding ongezond genoemd worden.

Ongezonde pepernoten

De pepernoten welke je in de supermarkt koopt zijn over het algemeen gemaakt van:

  • Zelfrijzend bakmeel (tarwebloem met een rijsmiddel).
  • Boter of margarine.
  • Geraffineerde suiker.

Deze ingrediënten bevatten weinig tot geen vitamines en bevatten voedingsstoffen (vooral koolhydraten en vetten) welke door de vele bewerkingsprocessen welke ze hebben ondergaan:

  • Niet goed verteerd kunnen worden.
  • Je darmflora verstoren.
  • Je darmwand schaden.
  • Je hormoonbalans verstoren.

Deze pepernoten kan je dan ook met recht ongezonde pepernoten noemen.

Het fenomeen gezonde pepernoten

Ongezonde pepernoten willen we niet, maar toch willen we met z’n allen de sinterklaas-traditie wel in stand houden en pepernoten blijven eten.

Recepten voor gezonde pepernoten zijn dan ook volop op internet te vinden en menig moeder staat voorafgaand aan de maand december in de keuken om deze te bakken, zodat de sinterklaas-traditie ook dit jaar gewoon in stand gehouden kan worden, maar dit keer met gezonde pepernoten.

Gezonde pepernoten kan je maken van:

  • Speltmeel of amandelmeel (als vervanging van tarwebloem).
  • Kokosolie (als vervanging van boter).
  • Kokosbloesemsuiker of gepureerde dadels (als vervanging van geraffineerde suiker).

Deze pepernoten worden gezond genoemd, omdat de ingrediënten (in rauwe, onverhitte toestand) zeer voedzaam zijn en (i.t.t. de ingrediënten van de reguliere pepernoten) nog vele vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten en gezonde vetzuren bevatten.

Deze pepernoten worden tevens gezond genoemd, omdat ze (de varianten gemaakt van amandelmeel) geen gluten bevatten.

Alsof alles wat maar geen gluten bevat, vanzelfsprekend gezond is!

De ingrediënten van gezonde pepernoten (zo denken we):

  • Kunnen goed verteerd worden.
  • Kunnen je darmwand en darmflora in goede conditie helpen houden.
  • Zullen je hormoonbalans (door het lage gehalte aan geraffineerd suikers) nauwelijks verstoren.

Wanneer deze ingrediënten rauw en onverhit gegeten worden wellicht wel ja!

Maar zijn gezonde pepernoten ook nog wel gezond te noemen, wanneer ze eenmaal gebakken zijn?

Oxidatie en glycatie

Zodra je fruit, granen of noten gaat vermalen, dan worden de voedingsstoffen in het fruit, de granen en de noten flink blootgesteld aan lucht.

Gevolg van blootstelling aan lucht van deze ingrediënten:

  • Een verlies aan anti-oxidanten.
  • Een verhoogde kans op oxidatie van voedingsstoffen (zoals meervoudig onverzadigde vetzuren welke aanwezig zijn in amandelmeel).

Zodra je fruit of noten(meel) gaat verhitten zonder vocht (ver boven de 100 graden Celcius) dan zal al spoedig oxidatie van suikers en onverzadigde vetzuren plaatsvinden.

Gevolg van verhitting van deze ingrediënten:

  • Een verlies aan vitamines.
  • Hydrolyse van (fruit)suikers tot losse moleculen glucose en fructose (reduceerbare suikers).
  • Oxidatie van (onverzadigde)vetzuren tot belastende vetzuren met radicale (schadelijke) eigenschappen.

Wanneer je de ingrediënten van gezonde pepernoten op hele hoge temperaturen en langdurig verhit, dan kunnen (de inmiddels losse moleculen) glucose en fructose ook nog eens gaan reageren met de aminozuren in het (spelt of amandel)meel.

Gevolg:

  • De maillard-reactie zal optreden tussen de (inmiddels reduceerbare) suikers uit het fruit of kokosbloesemsuiker en de aminozuren uit het (spelt of amandel)meel.
  • De versuikering van aminozuren (glycatie) zal optreden.
  • AGE’s (Advanced Glycated End Product’s) zullen ontstaan.

Kortom:

  • Belastende stoffen zullen gedurende verhitting ontstaan.

Conclusie:

  • Gezonde pepernoten bevatten (wanneer ze eenmaal gebakken zijn) nog maar weinig anti-oxidanten, vitamines en intacte koolhydraten, intacte eiwitten en intacte vetten (nog maar weinig voedzame stoffen).
  • Gezonde pepernoten bevatten (wanneer ze eenmaal gebakken zijn) beschadigde (gekaramelliseerde en versuikerde) koolhydraten, eiwitten en vetten en bevatten tevens nieuwe (belastende en radicale) stoffen (zoals AGE’s).

Spijsvertering

Om je voeding te kunnen verteren (en dus ook om gezonde pepernoten te kunnen verteren) moet in je spijsverteringskanaal aanwezig zijn:

  • Vocht.
  • Spijsverterings-sappen.
  • Enzymen.
  • Co-enzymen (vitamines en mineralen).
  • Intacte substraten (intacte voedingsstoffen).

Vervolgens moet ook in je spijsverteringskanaal nog een optimale zuurtegraad heersen, want anders zullen aanwezige enzymen alsnog niet goed kunnen functioneren.

Na het bakken bevatten gezonde pepernoten helaas nog maar weinig:

  • Vocht.
  • Co-enzymen (vitamines).
  • Intacte voedingsstoffen.

Hierdoor zal de productie van spijsverterings-sappen verslechteren en zullen de voedingsstoffen in gezonde pepernoten niet goed verteerd worden.

Gevolg:

  • Slecht verteerde suikers, koolhydraten en vetten in je darmen.

Wist je dat:

  • Slecht verteerde voedingsstoffen je darmflora verstoren?
  • Slechte darmbacteriën volop toxines kunnen gaan produceren uit slecht verteerde voedingsstoffen?

Gevolg:

  • Schade aan je darmwand.

Conclusie:

  • De ingrediënten welke gebruikt worden om gezonde pepernoten te maken zijn voor het bakken nog wel voedzaam (en dus ook nog wel gezond te noemen), maar na het bakken zijn gezonde pepernoten toch echt niet voedzaam (en dus ook niet gezond) meer te noemen, wanneer ze slecht verteerd in je darmen belanden en vervolgens je darmen schaden.

Stofwisseling

Om alle stofwisselingsprocessen mogelijk te kunnen maken in de cellen van je lijf zijn nodig:

  • Goed functionerende stofwisselingsenzymen.
  • Co-enzymen (vitamines en mineralen).

Stofwisselings-enzymen kunnen enkel goed functioneren, wanneer er een optimale (licht basische) zuurtegraad heerst in de cellen van je lijf.

Wist je dat..

  • De stofwisseling in je lijf enkel optimaal kan verlopen, wanneer de zuurtegraad in je weefsels licht basisch is en voldoende co-enzymen in je cellen aanwezig zijn.
  • Gezonde pepernoten na verhitting weinig tot geen vocht en vitamines meer bezitten en de zuurtegraad in je darmen en vervolgens ook je lijf verhogen?
  • De stofwisseling in je lijf (daardoor) niet optimaal kan verlopen na de consumptie van gezonde pepernoten?

Hormoonbalans

De hormonen in je lijf zijn enkel in balans wanneer alle essentiële bouwstoffen in je lijf aanwezig zijn:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Alle essentiële aminozuren.
  • Alle essentiële vetzuren.

Deze bouwstoffen kunnen enkel opgenomen worden in je lijf wanneer :

  • Je voeding in deze stoffen voorziet.
  • Je voeding goed verteerd wordt.
  • Je voeding goed opgenomen (geresorbeerd) wordt in je darmen.

Je voeding kan enkel goed verteerd en opgenomen (geresorbeerd) worden in je darmen, wanneer:

  • Je darmflora niet verstoord is geraakt door je voeding.
  • De optimale zuurtegraad in je darmen niet verstoord is geraakt door je voeding.
  • Je darmwand niet beschadigd is geraakt door je voeding.

Kortom:

  • Je voeding moet goed verteerd kunnen worden en alle essentiële bouwstoffen leveren om je hormonen in balans te kunnen houden en een optimale stofwisseling in je lijf te kunnen bereiken en behouden.
  • Wanneer gezonde pepernoten na verhitting weinig tot geen vocht en vitamines meer bezitten en de eiwitten en vetten in deze pepernoten (door verhitting samen met suikers op hoge temperaturen) waardeloos en zelfs belastend zijn geworden, dan zal de hormoonbalans in je lijf verstoord raken en kan de stofwisseling in je lijf niet goed verlopen nadat je deze pepernoten hebt gegeten.

Conclusie:

  • De ingrediënten welke gebruikt worden om gezonde pepernoten te maken zijn voor het bakken (in rauwe, onverhitte toestand) nog wel voedzaam, maar na het bakken zijn gezonde pepernoten toch echt niet voedzaam (en dus ook niet gezond) meer te noemen, wanneer ze de hormoonbalans in je lijf en de optimale stofwisseling in je lijf verstoren.

Vet-vorming en vet-opslag

Je lichaam zal vetten gaan vormen (uit een overschot aan glucose in je bloedbaan), wanneer het hormoon insuline volop geproduceerd wordt in je lijf.

Je vetmassa kan zich gaan concentreren in je buikholte, wanneer je lichaam resistent is voor het hormoon insuline.

Dit is het geval wanneer het hormoon cortisol geproduceerd wordt in je lijf.

Cortisol wordt geproduceerd in je lijf, wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert, de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt, je weefsels beschadigd zijn geraakt en ontstekingen in je lichaam zijn ontstaan.

Kortom:

  • Vet-opslag in je buikholte zal plaatsvinden (onder invloed van het hormoon cortisol), wanneer er voedingsstoffen-tekorten ontstaan in je lijf en de zuurtegraad in je weefsels te hoog wordt.
  • Wanneer gezonde pepernoten na verhitting geen vocht en vitamines meer bezitten, maar wel een lading beschadigde en belastende stoffen bezitten, dan zal een slechte voedingstoestand in je lijf kunnen ontstaan na het eten van deze pepernoten, zal een verhoogde zuurtegraad in je lijf kunnen ontstaan na het eten van deze pepernoten, kunnen ontstekingen in je lijf ontstaan na het eten van deze pepernoten en zal vetopslag in je buikholte kunnen ontstaan na het eten van deze pepernoten.

Conclusie:

  • De ingrediënten welke gebruikt worden om gezonde pepernoten van te maken zijn voor het bakken (in rauwe, onverhitte toestand) nog wel voedzaam (en dus ook nog wel gezond te noemen), maar na het bakken zijn gezonde pepernoten toch echt niet voedzaam (en dus ook niet gezond) meer te noemen, wanneer ze vet-opslag in je buikholte kunnen veroorzaken.

Vraag:

Ga jij dit jaar gezonde pepernoten bakken voor sinterklaas?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: