In dit artikel gaan we het hebben over het fenomeen gezonde oliebollen:

  • We gaan het hebben over oliebollen welke gemaakt zijn van voedzame ingrediënten.

We gaan bespreken of de afwezigheid van ongezonde, bewerkte ingrediënten (zoals bloem en suiker) in dit soort oliebollen daadwerkelijk gezonde oliebollen doet opleveren.

Lees je mee?

Gezondheid

Gezondheid kan je pas ervaren, wanneer alle processen in je lijf goed verlopen:

  • Alle spijsverteringsprocessen.
  • Alle stofwisselingsprocessen.

Deze processen worden aangestuurd door hormonen.

Deze processen zullen niet goed verlopen, wanneer je hormoonbalans verstoord raakt door hetgeen je eet.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding stoffen bevat welke goed verteerd kunnen worden en de hormoonbalans in je lijf ondersteunen, dan kan (onder invloed van hormonen) de stofwisseling in je lijf optimaal uitgevoerd worden en kan je voeding gezond genoemd worden.
  • Wanneer je voeding stoffen bevat welke niet goed verteerd kunnen worden en de hormoonbalans in je lijf verstoren, dan kan de stofwisseling in je lijf niet optimaal uitgevoerd worden, moeten stress-hormonen geproduceerd worden in je lijf en kan je voeding ongezond genoemd worden.

Ongezonde oliebollen

De oliebollen welke je in de supermarkt of bij een oliebollenkraam koopt zijn over het algemeen gemaakt van:

  • Tarwebloem
  • Geraffineerde suiker.
  • Geraffineerde (zonnebloem) olie.
  • Gist.
  • Eieren.
  • Melk of bier.

Deze ingrediënten bevatten (door de afwezigheid van vocht, vezels en vitamines) voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten) welke:

  • Niet goed verteerd kunnen worden.
  • Je darmflora verstoren.
  • Je darmwand schaden.
  • Je hormoonbalans verstoren.

Deze oliebollen kan je dan ook met recht ongezonde oliebollen noemen.

Het fenomeen gezonde oliebollen

Ongezonde oliebollen willen we niet, maar toch willen we de oudjaarstraditie wel in stand houden en oliebollen blijven eten.

Recepten voor gezonde oliebollen zijn dan ook overal op internet te vinden en menig ouder of grootouder staat deze dagen in de keuken om deze te bakken, zodat de oudjaarstraditie gewoon in stand gehouden kan worden, maar dit keer met gezonde oliebollen.

Althans, zo wordt gedacht en vermoed.

Recepten voor gezonde oliebollen bevatten namelijk gezonde ingrediënten:

  • Speltmeel, boekweitmeel of amandelmeel (als vervanging van tarwebloem).
  • Kokosolie (als vervanging van geraffineerde (zonnebloem) olie).
  • Kokosbloesemsuiker, agavesiroop of gepureerde appels (als vervanging van geraffineerde suiker).

Deze oliebollen worden gezond genoemd, omdat de ingrediënten voedzaam zijn en (i.t.t. de ingrediënten van de ouderwetse oliebollen) in onverhitte toestand nog vele vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten en gezonde vetzuren bevatten.

Deze oliebollen worden tevens gezond genoemd, omdat ze (wanneer je amandelmeel gebruikt) geen gluten bevatten.

De ingrediënten van gezonde oliebollen:

  • Kunnen (wanneer ze nog niet verhit zijn geweest) goed verteerd worden.
  • Kunnen (wanneer ze nog niet verhit zijn geweest) je darmwand en darmflora in goede conditie helpen houden.
  • Zullen (wanneer ze nog niet verhit zijn geweest) je hormoonbalans nauwelijks verstoren.

Maar zijn gezonde oliebollen ook nog wel gezond te noemen, wanneer ze eenmaal gebakken of gefrituurd zijn?

Karemellisatie, oxidatie en glycatie

Zodra je fruit, granen of noten gaat vermalen, dan worden de voedingsstoffen in het fruit, de granen en de noten flink blootgesteld aan lucht.

Gevolg na het blootstellen aan lucht van fruit en noten(meel)::

  • Een verlies aan anti-oxidanten en vitamines.

Zodra je fruit of noten(meel) gaat verhitten zonder vocht (ver boven de 100 graden Celcius) dan zal karamellisatie van suikers en oxidatie van onverzadigde vetzuren plaatsvinden.

Gevolg na verhitting van fruit en noten(meel):

  • Een verlies aan vitamines.
  • Karamellisatie van (fruit) suikers tot belastende moleculen glucose en fructose.
  • Oxidatie van onverzadigde vetzuren tot belastende vetzuren en (radicale stoffen).

Wanneer je je gezonde oliebollen op flink hoge temperaturen (boven 165 graden Celsius) verhit, dan kunnen de (na karamellisatie ontstane) reduceerbare suikers glucose en fructose gaan reageren met de eiwitten in het (spelt, boekweit of amandel) meel.

Gevolg:

  • Maillard-reacties (bruinkleuringsreacties) zullen optreden tussen suikers (uit het fruit, de agavesiroop of kokosbloesemsuiker) en aminozuren (uit het (spelt, boekweit of amandel)meel).

Hierdoor zullen niet-voedzame, belastende eindproducten (AGE’s) ontstaan in je (oh zo gezonde) oliebollen.

Conclusie:

  • Gezonde oliebollen bevatten (wanneer ze eenmaal gebakken zijn) nog maar weinig anti-oxidanten, vitamines en intacte koolhydraten, eiwitten en vetten.
  • Gezonde oliebollen bevatten (wanneer ze eenmaal gebakken zijn) vele belastende (geoxideerde, versuikerde en niet meer intacte) voedingsstoffen.

Spijsvertering

Om je voeding te kunnen verteren (en dus ook om gezonde oliebollen te kunnen verteren) moet in je spijsverteringskanaal aanwezig zijn:

  • Vocht.
  • Spijsverterings-sappen.
  • Enzymen.
  • Co-enzymen (vitamines en mineralen).
  • Intacte substraten (intacte voedingsstoffen).

Vervolgens moet ook in je spijsverteringskanaal nog een optimale zuurtegraad heersen, want anders zullen enzymen niet goed kunnen functioneren.

Na het bakken of frituren bevatten gezonde oliebollen helaas nog maar weinig:

  • Vocht.
  • Co-enzymen (vitamines).
  • Intacte substraten (intacte koolhydraten, eiwitten en vetten).

Hierdoor zal de productie van spijsverterings-sappen verslechteren en zullen de voedingsstoffen in gezonde oliebollen niet goed verteerd worden.

Gevolg:

  • Slecht verteerde suikers, koolhydraten en vetten in je darmen.

Slecht verteerde voedingsstoffen verstoren je darmflora.

Slechte darmbacteriën kunnen vervolgens toxines gaan produceren.

Gevolg:

  • Schade aan je darmwand.

Conclusie:

  • De ingrediënten welke gebruikt worden om gezonde oliebollen te maken zijn voor het bakken (in onverhitte toestand) nog wel voedzaam, maar na het bakken (na sterke verhitting) zijn gezonde oliebollen toch echt niet voedzaam (en dus ook niet gezond) meer te noemen, wanneer de voedingsstoffen in deze oliebollen slecht verteerd in je darmen belanden, je darmflora verstoren en vervolgens je darmen zullen belasten.

Hormoonbalans

De hormonen in je lijf zijn enkel in balans, wanneer alle essentiële bouwstoffen in je lijf aanwezig zijn:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Alle essentiële aminozuren.
  • Alle essentiële vetzuren.

Deze bouwstoffen kunnen enkel opgenomen worden in je lijf, wanneer :

  • Je voeding in deze stoffen voorziet.
  • Je voeding goed verteerd wordt.
  • Je voeding na vertering goed opgenomen wordt in je lijf.

Je voeding kan enkel goed verteerd en opgenomen worden, wanneer:

  • Je darmflora niet verstoord wordt door je voeding.
  • De optimale zuurtegraad in je darmen niet verstoord wordt door je voeding.
  • Je darmwand niet beschadigd raakt door je voeding.

Kortom:

  • Je voeding moet goed verteerd kunnen worden en alle essentiële bouwstoffen leveren om hormoonbalans in je lijf te kunnen behouden en een optimale stofwisseling te kunnen bereiken en behouden.

Wanneer gezonde oliebollen na verhitting geen vocht en nauwelijks nog vitamines bevatten en de eiwitten en vetten in gezonde oliebollen (door verhitting samen met suikers) waardeloos zijn geworden en niet meer voorzien in intacte aminozuren en intacte vetzuren, dan kan de stofwisseling in je lijf niet optimaal uitgevoerd worden en zal de hormoonbalans in je lijf verstoord raken na de consumptie van gezonde oliebollen.

Conclusie:

  • De ingrediënten welke gebruikt worden om gezonde oliebollen te maken zijn voor het bakken (voordat ze verhit zijn geweest) nog wel voedzaam, maar na het bakken (na het samenvoegen van ingrediënten en na sterke verhitting) zijn gezonde oliebollen toch echt niet voedzaam (en dus ook niet gezond) meer te noemen, wanneer de stoffen welke deze oliebollen na het bakken bezitten de hormoonbalans en optimale stofwisseling in je lijf verstoren.

Vraag:

  • Weet jij zeker dat je gezonde oliebollen gaat bakken dit jaar?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: