Vandaag een antwoord op de vragen van Heidi:

  • Ik heb gelezen dat de suikers aanwezig in fruit je cholesterolgehalte doen verhogen. Dit begrijp ik niet, want fruit bevat naast fruitsuiker ook heel veel vitamines, zeer weinig calorieën en geen vet! Hoe zit dit?
  • Mijn cholesterolgehalte is al aan de hoge kant. Moet ik fruit nu gaan schrappen uit mijn eetpatroon?

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof welke je lever zelf kan vormen.

Je lever wordt gestimuleerd om deze stof te vormen onder invloed van het hormoon insuline.

Wanneer je lever gestimuleerd wordt om cholesterol te vormen, dan kan het deze stof onder andere vormen uit het stofje fructose.

De suikers welke aanwezig zijn in fruit

Fruit bevat suikers (disacharides).

Deze zijn opgebouwd uit twee verschillende suikermoleculen:

  • Glucose.
  • Fructose.

Dit betekent dat de consumptie van fruit een verhoging van het glucosegehalte in je bloedbaan en (als gevolg daarvan) de productie van insuline in je lijf doet veroorzaken.

Dit betekent tevens dat de consumptie van fruit de vorming van cholesterol doet stimuleren.

De functie van cholesterol

Cholesterol is een stof welke je celmembranen gezond (stevig en doorlaatbaar) helpt houden.

Wanneer je celmembranen beschadigd zijn geraakt, dan moeten de beschadigde onderdelen van je celmembranen vanuit je cellen vervangen kunnen worden.

Je cellen hebben cholesterol nodig om dit herstel mogelijk te kunnen maken.

LDL

LDL is de lipoproteïne welke cholesterol transporteert richting weefsels die cholesterol nodig hebben.

Wanneer de cellen in deze weefsels deze lipoproteïne goed op kunnen nemen, dan zal het cholesterolgehalte in je bloedbaan dalen en kunnen beschadigde onderdelen van je celmembranen hersteld worden.

Wanneer de cellen in deze weefsels deze lipoproteïne niet goed op kunnen nemen, dan zal het cholesterolgehalte in je bloedbaan hoog blijven en kunnen beschadigde onderdelen van je celmembranen niet hersteld worden.

De opname van LDL in je cellen

Je cellen zijn in staat om LDL op te nemen, wanneer je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert en je cellen (als gevolg daarvan) in staat zijn om LDL-receptoren (membraan-eiwitten) te vormen en op hun celmembranen te plaatsen.

Dit is het geval wanneer je voeding goed voorziet in alle essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen zijn:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

De essentiële voedingsstoffen aanwezig in fruit

Fruit levert naast suikers ook vele vitamines en mineralen.

Dat betekent dat de consumptie van fruit bij kan dragen aan het verkrijgen en behouden van een goede voedingstoestand in je lijf en (als gevolg daarvan) bij kan dragen aan de verlaging van het cholesterolgehalte in je bloedbaan.

Dat betekent tevens dat je fruit niet uit je eetpatroon hoeft te schrappen uit angst dat je cholesterolgehalte hoger wordt, maar betekent wel dat je de hoeveelheden van fruit beperkt moet houden, geen voeding met geconcentreerde fruitsuikers (fruitsuikers zonder vocht, vezels,vitamines en mineralen) daar aan toegevoegd moet kiezen en dat je voldoende moet variëren met voeding welke de overige essentiële voedingsstoffen levert welke fruit niet levert.

Conclusie en antwoord op de vragen van Heidi:

  • Uit fructose (een monosacharide aanwezig in fruit) kan je lever inderdaad cholesterol vormen. Dit betekent echter niet dat de consumptie van fruit meteen gemeden moet worden wanneer je een verhoogd cholesterolgehalte bezit. Het betekent wel dat je de consumptie van fruit beperkt moet houden, voedingsmiddelen met geconcentreerde fruitsuikers moet mijden en fruit voortdurend moet blijven combineren met andere voeding om een goede voedingstoestand in je lijf te kunnen verkrijgen, zodat de opname van cholesterol in je cellen en de daling van het cholesterolgehalte in je bloedbaan goed kan verlopen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: