Vandaag een antwoord op de vraag van Joke:

  • Recentelijk heb ik een televisieprogramma gezien over het vezelgehalte in rijst. Hierin werd witte rijst met een hoog vezelgehalte onder de loep genomen. Men had het over een nieuwe meetmethode. Kan je hier meer over vertellen?

Zilvervlies versus witte rijst

We leren allemaal dat zilvervliesrijst ongeslepen rijst betreft en dat deze diens vliesje nog bezit.

We leren dat dit vliesje vele vitamines en ook voedingsvezels levert.

Ook leren we dat witte rijst geslepen rijst betreft en dat deze diens vliesje, maar ook diens vitamines en voedingsvezels heeft verloren.

Hoe kan het dan dat op sommige verpakkingen van witte rijst opeens een hoog vezelgehalte vermeld staat en dat dit gehalte zelfs nog hoger is dan het gehalte vermeld op verpakkingen van zilvervliesrijst?!

Waar komen die vezels in witte rijst opeens vandaan?!

Retrogradatie van zetmeel

Ongekookte witte rijst bevat zetmeel welke niet te verteren is door je spijsverteringsenzymen.

Om witte rijst verteerbaar te maken, moet je de rijst eerst koken.

Gedurende het kookproces lost zetmeel namelijk op en verandert het van structuur.

De structuur die gedurende het kookproces ontstaat is een verteerbare structuur.

Wanneer je de rijst meteen na het koken (nog enigszins warm) op eet, dan kan het verteerbare zetmeel in je spijsverteringskanaal verteerd worden tot losse moleculen glucose en kunnen deze moleculen opgenomen worden in je bloedbaan.

Wanneer je de rijst een poos laat staan en laat afkoelen, dan zal retrogradatie van het verteerbare zetmeel optreden.

Dit betekent dat het zetmeel door het afkoelen wederom van structuur verandert.

De structuur die gedurende het afkoelen ontstaat is een structuur welke wederom niet te verteren is door je spijsverteringsenzymen.

Zetmeel wordt in deze afgekoelde (geretrogradeerde) vorm ook wel resistent zetmeel genoemd.

Resistent zetmeel kan echter wel door je goede darmbacteriën gefermenteerd worden.

Wanneer je darmbacteriën dit zetmeel fermenteren, dan worden stoffen gevormd welke zeer gunstige eigenschappen hebben voor het behoud van een goede darmgezondheid.

Dit betekent dat resistent zetmeel (m.b.t. diens effect in je darmen) eigenschappen vertoont welke vergelijkbaar zijn aan de eigenschappen van fermenteerbare voedingsvezels.

Deze eigenschap welke rijst heeft (wanneer je deze laat afkoelen en koud eet) hebben producenten van witte rijst uiteraard aangegrepen.

Zij hebben resistent zetmeel als vezels op hun verpakkingen vermeld.

Dit is echter niet eerlijk, want de consument wordt vervolgens niet op de hoogte gesteld van het feit dat ze witte rijst eerst helemaal moeten laten afkoelen alvorens ze dit vezel-effect in hun darmen kunnen ervaren.

Conclusie en antwoord op de vraag van Joke:

  • De in het programma benoemde meetmethode meet de aanwezigheid van resistent zetmeel in rijst. Resistent zetmeel is zetmeel welke na afkoeling van gekookte rijst ontstaat. Dit zetmeel is onverteerbaar en heeft in je darmen een effect welke lijkt op het effect welke fermenteerbare vezels in je darmen hebben. Dit effect kan je enkel ervaren wanneer je rijst in afgekoelde toestand eet.

Lees en leer meer

Morgen zal ik het gaan hebben over de consumptie van zetmeelbronnen zoals aardappelen, rijst, pasta en brood.

Ik zal bespreken welk effect de consumptie van deze zetmeelbronnen heeft op je (darm)gezondheid, wanneer je deze zetmeelbronnen in gebakken toestand, in gekookte toestand en in afgekoelde toestand eet.

Lees je morgen ook mee wanneer je een aardappel, rijst, pasta of broodliefhebber bent (maar ook wel graag een goede (darm)gezondheid wilt behouden)?

Wil jij weten of jouw voeding voldoende voorziet in vezels welke je darmgezondheid ondersteunen?

Vraag een voedings-analyse aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: