Vandaag een antwoord op de vraag van Jimme:

  • Ik heb een chronische darmaandoening en kamp daarbij ook al vele jaren met overgewicht. Welk dieet ik ook volg, mijn lichaamsvetgehalte wil met geen mogelijkheid dalen. Deze is enkel toegenomen in de loop der jaren, terwijl ik totaal niet overdadig of ongezond eet. Ook koolhydraatrijk of vetrijk eet ik over het algemeen niet. Hoe kan het dat mijn lichaamsvetgehalte dan toch zo hoog is en enkel stijgt? Heeft dit te maken met mijn darmaandoening?

De hoogte van je lichaamsvetgehalte

Je lichaam is in staat bepaalde stoffen zelf te vormen.

Deze stoffen worden niet-essentieel genoemd.

Vetten (triglyceriden) vallen hier ook onder.

Middels een proces genaamd lipogenese kan je lichaam namelijk zelf vetten vormen.

Dit betekent dat je lichaamsvetgehalte toe kan nemen zonder dat jijzelf veel koolhydraten, vetten of andere calorieleverende voedingsstoffen middels je voeding hebt binnen gekregen.

Lipogenese

Het proces lipogenese (de vorming van vet door je lever) wordt gestimuleerd wanneer je bloedsuikerspiegel regelmatig hoog is en als reactie daarop insuline veelvuldig afgegeven wordt door je alvleesklier.

Lipogenese wordt namelijk gestimuleerd door dit hormoon.

Dit is niet alleen aan de orde (een regelmatig hoge bloedsuikerspiegel in je lijf), wanneer je voeding koolhydraatrijk is, maar is ook aan de orde wanneer stresshormonen regelmatig afgegeven moeten worden in je lijf.

Stresshormonen verhogen namelijk ook je bloedsuikerspiegel.

Dit betekent dat een hoog lichaamsvetgehalte kan ontstaan wanneer stresshormonen al jarenlang dag in dag uit in verhoogde mate afgegeven moeten worden in je lijf.

De afgifte van stresshormonen in je lijf

Stresshormonen zullen afgegeven worden in je lijf wanneer er een energietekort dreigt te ontstaat in je lijf.

Dit is aan de orde wanneer de opname van vocht en voedingsstoffen in je darmen niet optimaal verloopt en is ook aan de orde wanneer de afvoer van afvalstoffen richting je darmen niet goed verloopt.

In deze beide gevallen zal de zuurtegraad in je weefsels verhoogd raken, zullen enzymen verslechteren in hun werking en kan de productie van energie in je lijf niet goed plaatsvinden namelijk.

Dit betekent dat een hoog lichaamsvetgehalte kan ontstaan wanneer de opname van vocht en voedingsstoffen in je darmen en de afvoer van afvalstoffen richting je darmen al jarenlang niet optimaal verloopt.

Dit verklaart de toename in lichaamsvet bij Jimme in de loop der jaren ongeacht hetgeen ze in die jaren heeft gegeten:

  • Als gevolg van haar darmaandoening (welke de gehele linie van haar maag- darmkanaal treft) verloopt de opname van vocht en voedingsstoffen in haar darmen en de afvoer van afvalstoffen richting haar darmen al jarenlang niet optimaal, wordt haar bloedsuikerspiegel al jarenlang verhoogd door stresshormonen en wordt het proces lipogenese (de vorming van vet door je lever) al jarenlang overmatig uitgevoerd in haar lijf.

Conclusie en antwoord op de vraag van Jimme:

  • Ja, dit heeft te maken met je darmaandoening. Wanneer je darmen over de gehele linie niet optimaal functioneren, dan zal de opname van vocht en voedingsstoffen in je darmen en ook de afvoer van afvalstoffen richting je darmen niet optimaal verlopen. Wanneer dit aan de orde is, dan zal de zuurtegraad in je lijf verhoogd raken en zal er regelmatig een verhoogde bloedsuikerspiegel heersen in je lijf. Wanneer er regelmatig een verhoogde bloedsuikerspiegel heerst in je lijf, dan vindt ook de vorming van vet door je lever regelmatig plaats en zal je lichaamsvetgehalte toenemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: