Vandaag een antwoord op de vraag van Lianne:

  • Ik heb me nog nooit druk hoeven maken om mijn gewicht. Ik ben namelijk geen grote eter en ben behoorlijk mager. Ik weet dat dit te maken heeft met het feit dat ik al jarenlang een pakje sigaretten per dag rook. Toen ik laatst ergens mijn lichaamsvetgehalte kon laten meten had ik dan ook verwacht dat deze behoorlijk laag zou zijn. Niks bleek minder waar, want deze bleek behoorlijk hoog. Hier schrok ik best van, want dit is totaal niet zichtbaar. Dit betekent dat deze gemeten vetten waarschijnlijk rondom mijn organen in mijn buikholte zitten. Hoe kan dit! Hoe kan ik zo mager zijn en toch zo’n hoog lichaamsvetgehalte bezitten!

De hoogte van je lichaamsvetgehalte

Je lichaam is in staat bepaalde stoffen zelf te vormen.

Deze stoffen worden niet-essentieel genoemd.

Vetten (triglyceriden) vallen hier ook onder.

Middels een proces genaamd lipogenese kan je lichaam namelijk zelf vetten vormen.

Dit betekent dat je lichaamsvetgehalte toe zal nemen wanneer dit proces regelmatig uitgevoerd wordt in je lijf.

Lipogenese

Het proces lipogenese (de vorming van vet door je lever) wordt gestimuleerd wanneer je bloedsuikerspiegel regelmatig hoog is en als reactie daarop insuline veelvuldig afgegeven wordt door je alvleesklier.

Lipogenese wordt namelijk gestimuleerd door dit hormoon.

Dit is aan de orde (een regelmatig hoge bloedsuikerspiegel in je lijf) wanneer je voeding regelmatig koolhydraatrijk is, maar is ook aan de orde wanneer regelmatig stresshormonen afgegeven moeten worden in je lijf.

Stresshormonen verhogen namelijk ook je bloedsuikerspiegel.

Dit betekent dat een hoog lichaamsvetgehalte zal ontstaan wanneer stresshormonen al jarenlang dag in dag uit volop afgegeven worden in je lijf.

Roken en de afgifte van stresshormonen in je lijf

Wanneer je dagelijks een pakje sigaretten rookt, dan belanden de stoffen aanwezig in sigarettenrook de hele dag door in je luchtwegen en lijf.

Deze stoffen veroorzaken een verstoring van het evenwicht in je lijf (een verhoging van de optimale zuurtegraad in je lijf onder andere) welke niet goed hersteld kan worden, zolang jij de hele dag door sigarettenrook blijft inhaleren.

Gevolg:

  • Een dagelijks verhoogde afgifte van stresshormonen in je lijf.
  • Een dagelijks verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf (onder invloed van deze stresshormonen).
  • Een regelmatige stimulatie van het proces lipogenese in je lijf.
  • De geleidelijke toename van jelichaamsvetgehalte.

Dit betekent dat een hoog lichaamsvetgehalte zal ontstaan wanneer je dagelijks een pakje sigaretten rookt.

Conclusie en antwoord op de vraag van Lianne:

  • Dit komt, omdat je lichaam in staat is om zelf vetten te vormen en dit vaker dan gebruikelijk zal doen, wanneer er dagelijks volop stresshormonen afgeven worden in je lijf. Dit is aan de orde wanneer je dagelijks een pakje sigaretten rookt.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: