Vandaag een antwoord op de vraag van Jenny:

  • Tot voor kort maakte ik altijd sauzen op basis van een fles kant-en-klare tomatensaus, een blikje tomatenpuree of een blik gezeefde tomaten. Ik was namelijk altijd in de veronderstelling dat daar uitsluitend tomaten in verwerkt zitten en dat dit soort producten best gezond zijn. Daar ben ik op teruggekomen sinds ik een koolhydraatbeperkt dieet volg. Sindsdien controleer ik producten (zoals dit soort tomatenproducten) op de aanwezigheid van suikers en heb ik ontdekt dat zowel de tomatensaus als ook de tomatenpuree en de gezeefde tomaten welke ik altijd gebruik enorm veel suikers bezitten. Waarom doen ze dat? Waarom voegen ze zoveel suiker toe aan dat soort producten? Moet ik nou zelf mijn sauzen van verse tomaten gaan maken om een saus zonder suiker te kunnen verkrijgen?

De aanwezigheid van suiker in voedingsmiddelen zoals tomatensaus

Jenny (net als vele anderen die hun koolhydraat inname trachten te beperken) controleert (sinds ze een koolhydraatbeperkt dieet volgt) de etiketten van voedingsmiddelen zeer nauwkeurig voor ze deze in haar karretje legt.

Ze controleert deze op de aanwezigheid van suikers.

Ze kijkt dan naar de voedingswaarden declaratie tabel (een tabel welke je tegenwoordig haast op elke verpakking aantreft).

In die tabel staat onder andere het totaal aantal gram koolhydraten per 100 g vermeld.

Onder dit totale gehalte aan koolhydraten staat in de meeste gevallen ook een onderverdeling in het gehalte aan polysachariden (complexe koolhydraten) en het gehalte aan simpele suikers (mono- en disachariden) vermeld.

Toen Jenny verscheidene tomatenproducten (welke ze normaal gesproken altijd gebruikt) controleerde op het gehalte aan suikers welke ze bezitten, schrok ze erg.

Dit gehalte was namelijk veel hoger dan ze had verwacht.

Vervolgens concludeerde Jenny twee dingen:

  • Ze hebben potverdorie suiker toegevoegd aan de saus, de puree en de gezeefde tomaten welke ik al jaren gebruik!
  • Nu moet ik potverdorie zelf tomatensaus gaan maken van verse tomaten om een saus met een laag suikergehalte te kunnen verkrijgen!

Deze conclusies kloppen echter niet.

Lees maar mee.

De ingrediëntenlijst

Wanneer Jenny naar de ingrediënten declaratie zou hebben gekeken i.p.v. naar de voedingswaarden declaratie, dan zou ze het volgende hebben zien staan op het merendeel van de tomatenproducten welke ze voorheen altijd gebruikte om rode saus van te maken:

  • Gezeefde tomaten.
  • Gezeefde tomaten, zout.
  • Gezeefde tomaten, voedingszuur (citroenzuur).
  • Tomatenpuree, dubbel geconcentreerd 30%.

Hieruit blijkt dat geen van de producten toegevoegd suiker bezit en dat de conclusie van Jenny m.b.t. het toevoegen van suiker aan “haar producten” niet klopt.

Jenny had namelijk niet stilgestaan bij het feit dat vele groentensoorten, waaronder tomaat, van nature al een zeker gehalte aan koolhydraten en suikers bezit.

Ze had dus niet stilgestaan bij het feit dat de suikers vermeld op de verpakkingen van deze tomatenproducten de suikers betreffen welke de tomaten in deze verpakkingen van nature al bezitten.

Dit betekent dat ook haar tweede conclusie niet klopt.

Wanneer Jenny voortaan namelijk zelf haar saus zou maken van gepureerde en gezeefde verse tomaten, dan zou ook deze saus een vergelijkbaar suikergehalte bevatten.

Kijken we naar de voedingswaarden van verse tomaten (BRON: NEVO tabel), dan zien we dit bevestigd:

  • Totaal aantal koolhydraten (per 100 g ongezeefde verse tomaten): 2.9 g
  • Totaal aantal mono en disachariden (per 100 g ongezeefde verse tomaten): 2.9 g

Conclusie en antwoord op de vraag van Jenny:

  • Nee, want zelf een saus maken op basis van verse tomaten zou geen saus zonder suiker opleveren. Ook zou het niet een saus opleveren met een lager gehalte aan suikers dan de sauzen welke je eerder in de supermarkt kocht. De suikers welke vermeld staan op de verpakkingen welke je hebt gecontroleerd betreffen namelijk de suikers welke van nature aanwezig zijn in tomaten.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: