Vandaag een antwoord op de vraag van Berry:

 • Ik ben afgelopen maand besmet geraakt met het Covid virus en een tijd flink ziek geweest. Van deze ziekte ben ik nu aan het herstellen. Nu dwingt mijn vrouw me om allerhande voedingssupplementen te slikken om mijn herstel te bespoedigen, maar ik vraag me af of het nemen van deze supplementen ook daadwerkelijk mijn herstel kan bespoedigen. Is dit zo?

Herstel

Herstelprocessen (anabole processen) kunnen enkel uitgevoerd worden in je lijf wanneer eerst een goede voedingstoestand in je lijf (welke ontbreekt na uitputting door ziekte) hersteld wordt (en deze vervolgens ook behouden blijft).

Gevolg (wanneer een goede voedingstoestand in je lijf hersteld wordt en ook behouden blijft):

 • Je lichaam is dan eindelijk weer in staat je ideale bloedsamenstelling op pijl te houden (m.b.v hormonen welke niet onder stress hormonen vallen).
 • Je lichaam is dan eindelijk weer in staat vocht en voedingsstoffen vanuit je bloedbaan (onder invloed van hormonen zoals insuline en leptine) over je weefsels te verdelen.
 • Je insuline en leptine afhankelijke weefsels zijn dan eindelijk weer in staat vocht en voedingsstoffen op te nemen.
 • Anabole hormonen (zoals groeihormoon) kunnen dan eindelijk weer toenemen in werking.
 • Behalve afbraakprocessen (katabole processen) kunnen dan eindelijk ook weer opbouwende en herstellende processen (anabole processen) plaats gaan vinden in je cellen.

Dit betekent dat wanneer ook jij (net als Berry) aan het herstellen bent (van het zeer uitputtende Covid19 virus) en gedurende dit herstel (op advies van je partner) een hele lading voedingssupplementen slikt, je herstel enkel goed plaats kan gaan vinden wanneer eerst een goede voedingstoestand in je lijf hersteld wordt en behouden blijft en je eetpatroon inclusief de supplementen die je slikt een optimale samenstelling van voedingsstoffen bezit welke hier aan bijdragen.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen en overschotten in niet-essentiële stoffen heersen in je lijf (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook veroorzaakt) in vocht, verschillende soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (een verslechtering van de voedingstoestand in je lijf) wanneer je regelmatig met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt, behoorlijk vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart of rookt.

Verbeteren zal de voedingstoestand in je lijf wanneer deze tekorten en overschotten in je lijf juist worden voorkomen en opgelost.

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon geen tekorten meer vertoont (en daardoor ook niet meer veroorzaakt) in vocht, verschillende soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en nauwelijks tot geen overschotten meer veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is ook aan de orde (een verbetering van de voedingstoestand in je lijf) wanneer je darmklachten of long- lever- of nierproblemen zijn afgenomen, weer beter slaapt, minder vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart of wanneer je gestopt bent met roken.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Conclusie en antwoord op de vraag van Berry:

 • Nee, niet vanzelfsprekend. Voedingssupplementen bieden een aantal essentiële stoffen welke nodig zijn om goed te kunnen herstellen, maar deze kan je ook uit normale voedingsbronnen halen. Het allerbelangrijkste is dan ook dat je eetpatroon geen tekorten in deze stoffen (essentiële voedingsstoffen) in je lijf veroorzaakt. Je dient je eetpatroon dus wel te optimaliseren in vitamines, mineralen (dat hoeft niet per definitie in de vorm van suppletie), hoogwaardige bronnen van eiwitten en hoogwaardige vetten en moet vermoedelijk ook wel de hoeveelheid hiervan ophogen t.o.v. eerder, omdat je lijf nu flink uitgeput is geraakt van deze stoffen en de behoefte aan deze stoffen nu groter zal zijn dan eerder, maar doe je dit, dan kan je ook met dit geoptimaliseerde eetpatroon en dus ook zonder gebruik te maken van voedingssupplementen herstellen. Voedingssupplementen zijn dus niet nodig voor herstel, maar de essentiële stoffen welke in voedingssupplementen aanwezig zijn, zijn wel nodig voor herstel. Heb je die stoffen optimaal en in goede verhoudingen tot elkaar in je eetpatroon aanwezig, dan kan je je lichaam zelfs uitputten wanneer je het belast met onnodig veel extra voedingsstoffen om te verwerken (wat je zou doen, wanneer je flink wat voedingssupplementen toe zou voegen aan een al optimaal samengesteld eetpatroon).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: