Vandaag een antwoord op de vraag van Maurice:

 • Mijn vrouw gruwelt van alles wat ook maar een spoortje vet bezit en sluit dit al jaren zoveel mogelijk uit haar eetpatroon. Nu is mijn vrouw afgelopen maand in ernstig zieke toestand in het ziekenhuis beland, doordat ze besmet is geraakt met het Covid virus. Ook daar (toen ze weer enigszins eetlust kreeg) weigerde ze voeding te eten met vet daarin aanwezig. Nu (eenmaal thuis en volop gericht op herstel) weigert ze dit opnieuw. Belemmert ze hierdoor niet haar herstel?

Herstel

Herstelprocessen (anabole processen) kunnen enkel uitgevoerd worden in je lijf wanneer eerst een goede voedingstoestand in je lijf (welke ontbreekt na uitputting door ziekte) hersteld wordt (en deze vervolgens ook behouden blijft).

Gevolg (wanneer een goede voedingstoestand in je lijf hersteld wordt en ook behouden blijft):

 • Je lichaam is dan eindelijk weer in staat je ideale bloedsamenstelling op pijl te houden (m.b.v hormonen welke niet onder stress hormonen vallen).
 • Je lichaam is dan eindelijk weer in staat vocht en voedingsstoffen vanuit je bloedbaan (onder invloed van hormonen zoals insuline en leptine) over je weefsels te verdelen.
 • Je insuline en leptine afhankelijke weefsels zijn dan eindelijk weer in staat vocht en voedingsstoffen op te nemen.
 • Anabole hormonen (zoals groeihormoon) kunnen dan eindelijk weer toenemen in werking.
 • Behalve afbraakprocessen (katabole processen) kunnen dan eindelijk ook weer opbouwende en herstellende processen (anabole processen) plaats gaan vinden in je cellen.

Dit betekent dat wanneer ook jij (net als de vrouw van Maurice) aan het herstellen bent (van het zeer uitputtende Covid19 virus) en gedurende dit herstel weigert voeding met wat vettigheid erin te eten, je herstel niet goed plaats kan gaan vinden wanneer niet eerst een goede voedingstoestand in je lijf  hersteld wordt en behouden blijft en je vetarme of zelfs vetvrije eetpatroon onvoldoende voedingsstoffen bezit welke hier aan bijdragen.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer er regelmatig tekorten in zogenaamde essentiële stoffen en overschotten in niet-essentiële stoffen heersen in je lijf (als gevolg daarvan).

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon tekorten vertoont (en daardoor ook veroorzaakt) in vocht, verschillende soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is echter ook aan de orde (een verslechtering van de voedingstoestand in je lijf) wanneer je regelmatig met darmklachten of long- lever- of nierproblemen kampt, slecht slaapt, behoorlijk vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart of rookt.

Verbeteren zal de voedingstoestand in je lijf wanneer deze tekorten en overschotten in je lijf juist worden voorkomen en opgelost.

Dit is aan de orde wanneer je eetpatroon geen tekorten meer vertoont (en daardoor ook niet meer veroorzaakt) in vocht, verschillende soorten (oplosbare en onoplosbare) voedingsvezels en zogenaamde essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen, maar wel voortdurend nodig heeft om een ideale bloedsamenstelling te kunnen behouden) en nauwelijks tot geen overschotten meer veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lijf zelf kan vormen).

Dit is ook aan de orde (een verbetering van de voedingstoestand in je lijf) wanneer je darmklachten of long- lever- of nierproblemen zijn afgenomen, weer beter slaapt, minder vaak stress (overmatige hersenactiviteit of spieractiviteit) ervaart of wanneer je gestopt bent met roken.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Conclusie en antwoord op de vraag van Maurice:

 • Vet houdende voeding bezit essentiële stoffen welke nodig zijn om goed te kunnen herstellen. Het allerbelangrijkste is dan ook dat het vetarme of wellicht zelfs vetvrije eetpatroon van je vrouw geen tekorten in deze stoffen (de essentiële voedingsstoffen welke aanwezig zijn in vet houdende voeding) in haar lijf veroorzaakt. Zij dient haar vetarme of misschien zelfs vetvrije eetpatroon dus wel te optimaliseren in vitamines (waaronder vet oplosbare vitamines), mineralen, hoogwaardige bronnen van eiwitten en ja, ook hoogwaardige bronnen van vetten en moet vermoedelijk de hoeveelheid hiervan heel wat ophogen t.o.v. eerder, omdat haar lijf nu flink uitgeput is geraakt van deze stoffen en de behoefte aan deze stoffen nu groter zal zijn dan eerder, maar doet en durft ze dit (al dan niet gedeeltelijk in de vorm van suppletie), dan kan ze ook met haar in essentiële vetzuren en vet oplosbare vitamines geoptimaliseerde eetpatroon herstellen. Een heel vetrijk eetpatroon is namelijk niet nodig voor herstel, maar de essentiële stoffen welke vet houdende voeding levert (twee essentiële vetzuren en een aantal vet oplosbare vitamines) zijn wel nodig voor herstel.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: