Vandaag een antwoord op de vraag van Esther:

  • Een tijdje terug heb ik twee antibiotica kuren achter elkaar moeten slikken. Sindsdien heb ik elke dag darmklachten. Ik weet dat antibiotica van invloed is op de aanwezigheid en samenstelling van bacteriën in je darmen, dus besloot ik dagelijks zo’n yoghurtje met van die darmbacteriën te gaan gebruiken om weer voldoende goede bacteriën in mijn darmen te verkrijgen. Ik had gehoopt dat mijn klachten zouden verminderen, maar hiervan is geen sprake. Werken dit soort yoghurtjes wel?

Je darmflora

In je darmen leven normaal gesproken veel verschillende darmbacteriën.

Deze worden door menigeen onderverdeeld in goede en slechte varianten.

De goede varianten dragen bij aan het behoud van een goede darmwerking, een goede conditie van je darmwand en het verminderen van darmklachten (als gevolg daarvan).

De slechte varianten doen de conditie van je darmwand verslechteren, hebben (daardoor) een nadelige invloed op de werking van je darmen en kunnen darmklachten (als gevolg daarvan) veroorzaken en verergeren.

Dit betekent dat de aanwezigheid van meer goede, dan slechte darmbacteriën in je darmen heel belangrijk is wanneer je (net als Esther) met darmklachten kampt.

De invloed van antibiotica op je darmflora

Antibiotica (de naam zegt het al) doodt bacteriën of gaat de groei hiervan tegen.

Wanneer het een zogenaamd breed spectrum antibioticum betreft welke je moet slikken (zoals bij Esther en bij menigeen het geval is), dan is het niet gericht op de bestrijding van een specifieke bacterie, maar meerdere bacteriën.

Dit betekent dat gedurende het slikken van een dergelijk antibioticum de bacteriën onderin je darmen ook bestreden worden en dit ten koste zal gaan van de aanwezigheid van niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën in je darmen.

Dit verklaart de darmklachten welke Esther sinds het gebruik van antibiotica ervaart:

  • Goede darmbacteriën (welke voor het behoud van een goede darmgezondheid en goede darmwerking zorgen) zijn weggevaagd of in de minderheid in haar darmen sinds het gebruik van antibiotica.

Het mogelijke effect van probiotica op je darmflora

Vele zuivelproducten zijn er te koop waar bacteriën aan zijn toegevoegd.

Een aantal van deze zuivelproducten bevatten bacteriën die onder in je darmen de groep goede darmbacteriën kan laten groeien en (als gevolg daarvan) bij kunnen dragen aan de afname van darmklachten.

Probiotica worden dit soort zuivelproducten (althans, de toegevoegde bacteriën aanwezig in dit soort zuivelproducten) genoemd.

Esther is recentelijk een yoghurtje met probiotica gaan gebruiken.

Ze eet dit yoghurtje elke ochtend als onderdeel van haar ontbijt.

Vermindering in klachten merkt ze echter niet.

De groei van slechte darmbacteriën

Wanneer je (zoals Esther) dagelijks probiotica gebruikt, dan belanden er dagelijks wat bacteriën met gunstige eigenschappen onder in je darmen en zal de groep van goede darmbacteriën toenemen.

Wanneer tegelijkertijd ook de groep van slechte darmbacteriën toeneemt elke dag, dan zal de dagelijkse consumptie van zo’n yoghurtje echter weinig effect hebben en zullen je klachten alsnog niet afnemen.

De groep van slechte darmbacteriën kan onder andere gaan groeien wanneer de voeding aanwezig in je eetpatroon vele bewerkingsprocessen heeft doorgemaakt en wanneer het veel slecht verteerbare (voedings)stoffen (ingrediënten) bevat.

Stoffen zoals voedingsstof-concentraten en voedingsstof-isolaten (voedingsstoffen welke vele bewerkingsprocessen hebben ondergaan, geen vitamines (meer) bevatten en niet in hun oorspronkelijke vorm in je spijsverteringskanaal belanden) bedoel ik daarmee.

Het yoghurtje welke Esther dagelijks neemt

Het yoghurtje welke Esther dagelijks neemt heeft een bosbessensmaak en bosbessenkleur.

Dit heeft het niet verkregen doordat er zoveel bosbessen in zitten, maar doordat er allerhande voedingsstof-concentraten en voedingsstof-isolaten aan dit yoghurtje zijn toegevoegd.

Dit betekent dat dit yoghurtje niet alleen ingrediënten (de toegevoegde bacteriën) bezit welke de groep goede bacteriën onder in je darmen doet groeien, maar daarnaast ook vele ingrediënten bezit (de toegevoegde voedingsstof-concentraten en -isolaten) welke de groep slechte bacteriën in je darmen doet groeien.

Het verdere eetpatroon van Esther

Esther eet haar yoghurtje dagelijks als aanvulling op haar ontbijt.

Dit ontbijt bestaat uit witbrood, besmeerd met chocoladepasta.

Vervolgens neemt ze een plak ontbijtkoek mee als snack en luncht ze met witte kadetjes met jam, smeerkaas of vruchtenhagel.

’s Avonds eet ze vaak een zakje noodles waar je enkel heet water aan toe hoeft te voegen.

Na het avondeten moet Esther namelijk nog weer weg (ze heeft een bijbaantje  in de horeca).

Dit betekent dat niet alleen het yoghurtje ingrediënten bezit welke de groep slechte bacteriën in haar darmen doet groeien, maar ook de rest van haar eetpatroon vele ingrediënten bezit welke hier aan bijdragen.

Dit verklaart waarom de klachten van Esther nog niks zijn afgenomen sinds ze een yoghurtje met probiotica gebruikt elke dag:

  • De gunstige bacteriën welke in dit yoghurtje aanwezig zijn belanden dagelijks in haar darmen tussen een groeiende groep van heel wat minder gunstige bacteriën.

Conclusie en antwoord op de vraag van Esther:

  • Een dergelijk yoghurtje werkt enkel wanneer het bij naast probiotica geen toegevoegde ingrediënten bezit welke de groei van slechte darmbacteriën doen veroorzaken en wanneer ook je verdere eetpatroon niet al teveel ingrediënten bevat welke ditzelfde veroorzaken. Je klachten nemen namelijk enkel af wanneer de groep van goede bacteriën in je darmen groter is dan de groep van slechte. Helaas bevat het yoghurtje welke jij gebruikt nadelige ingrediënten en bevat ook je verdere eetpatroon nadelige ingrediënten, waardoor de aanwezigheid van dit yoghurtje in jouw eetpatroon inderdaad niet werkt.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: