Calorieverbruikcalorieverbruik-v

Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over calorieverbruik:

  • We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van groente en de regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten je calorieverbruik helpt verhogen.

 

Vandaag gaan we het hebben over vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de regelmatige consumptie van vetten je calorieverbruik helpt verhogen.

 

Lees je mee?

 

Sport en activiteit

We leren dat wanneer we de calorieën in onze voeding beperken, we ons lichaam stimuleren de brandstoffen welke al in het lichaam aanwezig zijn te verbruiken.

We leren dat we de hoogte van het brandstofverbruik echter niet met onze voeding zozeer kunnen beïnvloeden, maar dat we dat moeten beïnvloeden middels sport en activiteit.

Wist je echter dat het verhogen van je lichamelijke inspanningen geen garantie is dat het calorieverbruik in je lijf verhoogd wordt?

Ja, je leest het goed:

  • Je kan frequent gaan sporten en de hele dag door actief zijn, maar een garantie dat het calorieverbruik in je lijf doorheen je dag verhoogd wordt heb je dan alsnog niet.

 

Het calorieverbruik in je lijf wordt namelijk bepaald door de hormonen in je lijf:

  • Wordt met regelmaat de productie van het hormoon cortisol gestimuleerd in je lijf, dan zal het calorieverbruik in je lijf door dit hormoon beperkt worden.

 

De productie van cortisol kan middels hetgeen je eet:

  • Gestimuleerd worden.
  • Beperkt worden.

 

Kortom:

  • Hetgeen je eet bepaalt (meer dan je lichamelijke activiteiten) welke hormonen geproduceerd worden in je lijf en bepaalt dus uiteindelijk ook (meer dan je lichamelijke activiteiten) de hoogte van het calorieverbruik in je lijf.

 

Conclusie:

  • Wanneer je lichamelijk flink actief bent, maar je voeding regelmatig de productie van cortisol stimuleert, dan zal je calorieverbruik verlagen in plaats van verhogen.
  • Wanneer je lichamelijk flink actief bent en je voeding de productie van cortisol beperkt houdt, dan zal je calorieverbruik hoog zijn.

 

Cortisol

Cortisol wordt geproduceerd in je lijf, zodra verzuring optreedt in je lijf (wanneer de zuurtegraad in je lijf te hoog wordt).

Dat is onder andere het geval, wanneer:

  • Je voeding je darmflora verstoort.
  • Je voeding slecht verteerd wordt en de optimale zuurtegraad in je darmen verstoort.
  • Je voeding je darmwand schaadt.

 

Conclusie:

  • Je voeding moet zo min mogelijk stoffen bevatten welke niet goed verteerd kunnen worden, je darmflora verstoren en je darmwand beschadigen, wanneer je je calorieverbruik wilt verhogen.
  • Je voeding moet zoveel mogelijk stoffen bevatten welke goed verteerd kunnen worden, de groei van je goede darmbacteriën stimuleren en je darmwand-cellen gezond helpen houden, wanneer je je calorieverbruik wilt verhogen.

 

Bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak:

  • Weinig vocht en vitamines.
  • Weinig intacte voedingsstoffen.
  • Veel chemische stoffen.
  • Veel additieven.

 

Deze combinatie van stoffen in bewerkte voedingsmiddelen veroorzaakt bij menigeen:

  • Een verstoorde zuurtegraad in maag en darmen.
  • Een slechte spijsvertering.
  • Een verstoorde darmflora.
  • Een beschadigde darmwand.

 

Conclusie:

  • Wanneer je veel fysieke inspanningen verricht, maar je voeding vooral bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen, dan zal je calorieverbruik verlagen in plaats van verhogen.

 

Vetten

De aanwezigheid van vet in je spijsverteringskanaal stimuleert de productie van alvleeskliersap en galsap.

Een goede productie van alvleeskliersap en galsap is noodzakelijk om:

  • De spijsvertering in je lijf goed te laten verlopen.
  • De zuurtegraad in je maag en darmen optimaal te kunnen houden.
  • De opstapeling van afvalstoffen in je lijf te kunnen voorkomen.
  • Verzuring in je lijf te kunnen voorkomen.
  • De productie van cortisol in je lijf te kunnen voorkomen.

 

Belangrijk is echter wel dat de vetten in je voeding:

  • Intact zijn.
  • Uit vissen of plantaardige voeding voortkomen.

 

Zijn vetten namelijk niet intact of zijn ze afkomstig uit dierlijke voeding (anders dan vissen), dan zullen vetten je darmwand schaden in plaats van beschermen.

Zijn de vetten in je voeding van dierlijke oorsprong (anders dan vis), dan kunnen tevens tekorten in essentiële vetzuren (omega 3 en 6) in je lijf ontstaan, kunnen prostaglandines (weefselhormonen) niet goed gevormd worden in je lijf, kunnen de vetten in je celwanden, maagwand en darmwand niet goed hersteld worden, kunnen ontstekingen ontstaan, zal verzuring optreden en de productie van cortisol veroorzaakt worden.

Kortom:

Wanneer je voeding weinig tot geen (intacte) essentiële vetzuren (omega 3 en 6) bevat, dan:

  • Kan je darmwand beschadigd raken.
  • Kan je spijsvertering verslechteren.
  • Zal op den duur de productie van cortisol in je lijf veroorzaakt worden.
  • Zal je calorieverbruik dalen.

 

Welke voeding bezit de onverzadigde, essentiële vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand?

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

 

De omega 3 en 6 vetzuren in deze voeding blijven echter niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

 

Conclusie:

  • Wanneer je je calorieverbruik wilt verhogen, dan is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) naast verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten ook voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te eten.

 

Vraag:

  • Ben jij zeer regelmatig aan het sporten, maar val je ondanks een lage inname van calorieën niet af?
  • Bevat jouw voeding wel voldoende stoffen welke je calorieverbruik helpen verhogen?
  • Eet jij (elk moment dat je iets eet) verse groente, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: