Vandaag aan antwoord op de vraag van Mireille:

  • Sinds ik een koolhydraatarm dieet volg merk ik dat ik veel minder geestelijke energie heb dan voorheen en dat mijn concentratievermogen is afgenomen. Ik heb gelezen dat je dit kunt voorkomen door ’s ochtends bulletproof koffie (vette koffie) te drinken. Klopt dit en is het drinken van vet wel gezond?

Geestelijke energie en concentratie

Wanneer de energieproductie in je hersencellen en de prikkelverwerking van het stofje dopamine in je hersencellen niet goed verloopt, dan zal je geestelijke energieniveau en concentratievermogen laag zijn.

Wanneer je (net als Mireille) weinig geestelijke energie ervaart, dan duidt dit op een slechte energieproductie in je hersencellen en een slechte prikkelverwerking van dopamine (een dopamine-tekort) in je hersenen.

Dopamine-tekort

Normaal gesproken (wanneer je een regulier dieet aanhoudt), dan eet je met regelmaat een bron van koolhydraten (zoals een boterham) en is er altijd een redelijke hoeveelheid glucose aanwezig in je bloedbaan.

Deze glucose in je bloedbaan doet je dopamine-receptoren prikkelen en doet je hersenen voorzien in brandstof waaruit je hersencellen hun energie kunnen putten (wanneer er een goede voedingstoestand heerst in je lijf).

Wanneer je (net als Mireille) een koolhydraatarm dieet bent gaan volgen, dan is je bloedsuikerspiegel veel lager dan voorheen en worden (als gevolg daarvan) je dopamine-receptoren veel minder geprikkeld.

Gevolg:

  • Een afname in geestelijke activiteit.
  • Een belabberd concentratievermogen.

Cafeïne

Koffie (het hoofdbestanddeel van bulletproof koffie) bevat het stofje cafeïne.

Cafeïne is (net als dopamine) een psychostimulans:

  • Het activeert je hersenen.
  • Het maakt je lijf alert.

Boter en olie

De vetten afkomstig uit biologische grasroomboter en koud geperste kokosolie (de overige bestanddelen van bulletproof koffie) kunnen door je lever (ten tijde van een koolhydraatarm dieet) omgezet worden tot glucose en ketonen.

Dit betekent dat na de consumptie van bulletproof koffie (mits de vetten uit deze koffie bij je lever aanbelanden) een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglycaemie) voorkomen kan worden en je hersencellen voorzien kunnen worden in brandstof (in de vorm van ketonen) om energie uit te kunnen putten (wanneer er een goede voedingstoestand heerst in je lijf).

Betekent dit dat de consumptie van bulletproof koffie een toename van je geestelijke energie en concentratievermogen garandeert?

Nee!

Om geestelijke energie te kunnen ervaren en de prikkelverwerking van dopamine in je hersenen mogelijk te kunnen maken zijn namelijk nog meer voedingsstoffen nodig.

Normaal gesproken (wanneer je een regulier dieet volgt) hebben je hersenen toch ook nog veel meer voedingsstoffen nodig dan enkel de voedingsstoffen welke aanwezig zijn in een boterham om geestelijke energie en een optimaal concentratievermogen te kunnen ervaren (voor een aantal uur)?!

Om geestelijke energie te kunnen ervaren en de prikkelverwerking van dopamine in je hersenen mogelijk te kunnen maken moet je lijf in een goede voedingstoestand verkeren en voorzien zijn in alle essentiële voedingsstoffen.

Kan het drinken van bulletproof koffie (vette koffie met voornamelijk niet-essentiële vetzuren daarin aanwezig) in al deze voedingsstoffen voorzien?

Nee!

Gezond

Gezond ben je pas wanneer alle stofwisselingsprocessen in je lijf (inclusief de prikkelverwerking in je hersenen) goed verlopen.

Wanneer je voeding bijdraagt aan een goed verloop van al deze stofwisselingsprocessen, dan kan je je voeding gezond noemen.

Wanneer je voeding een beperkte stofwisseling in je lijf doet veroorzaken (bijvoorbeeld wanneer de prikkelverwerking in je hersenen op basis van je voeding niet goed uitgevoerd kan worden), dan kan je je voeding niet gezond noemen.

Voeding welke veel niet-essentiële voedingsstoffen bevat en tekortschiet in essentiële voedingsstoffen (zoals bulletproof koffie) doet een beperkte stofwisseling in je lijf veroorzaken en kan je dus ook niet gezond noemen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Mireille:

  • Nee, de consumptie van bulletproof koffie kan niet bijdragen aan een toename in geestelijke energie en concentratievermogen, wanneer de rest van je koolhydraatarme voeding onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen. Ook is de consumptie van bulletproof koffie niet gezond te noemen vanwege het hoge gehalte aan niet-essentiële vetzuren en het lage gehalte aan essentiële voedingsstoffen hierin aanwezig (stoffen welke je lijf nodig heeft om een goede gezondheid te kunnen behouden).

Productbeoordeling

Heb jij (net als Mireille) iets gelezen over de werking van een drankje of voedingsmiddel, maar twijfel je of hetgeen je hebt gelezen wel klopt?

Mail me!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: