Vandaag gaan we het hebben over het effect van zetmeelbronnen (zoals aardappelen, pasta, rijst en brood) op je (darm)gezondheid.

We gaan de verschillen in effect op je (darm)gezondheid bespreken wanneer ze in gebakken, gekookte en afgekoelde toestand worden gegeten.

Lees je mee?

Gebakken, gekookt of afgekoeld

Veel mensen eten aardappelen in gekookte en gebakken toestand, brood in gebakken toestand en pasta en rijst in gekookte toestand.

Maar weinig mensen laten hun aardappelen, pasta en rijst na het koken helemaal afkoelen.

Niemand ken ik die diens brood in gekookte toestand eet.

En jij?

In welke toestand eet jij bovengenoemde bronnen van zetmeel over het algemeen?

Misschien gaat daar na vandaag wel verandering in komen!

Want ook jij wil vast je (darm)gezondheid optimaal helpen houden met hetgeen je eet!

Je gezondheid

Je algehele gezondheid is onder andere afhankelijk van:

  • Je darmgezondheid.
  • De voedingstoestand in je lijf.
  • De hoogte van je bloedsuikerspiegel.

Wanneer je voeding alle essentiële voedingsstoffen bevat en ook diens oorspronkelijke vocht nog bevat, dan draagt je voeding bij aan een goede regulatie van je bloedsuikerspiegel en draagt je voeding tevens bij aan het behoud van een goede algehele gezondheid.

Wanneer je voeding diens oorspronkelijke vocht heeft verloren en regelmatig niet-essentiële stoffen of belastende stoffen bevat, dan zal de regulatie van je bloedsuikerspiegel verslechteren en zal ook je algehele gezondheid verslechteren.

Je darmgezondheid

Je darmgezondheid is afhankelijk van:

  • De productie van spijsverteringssappen in je spijsverteringskanaal.
  • De enzymwerking in je spijsverteringskanaal.
  • De samenstelling van je darmflora.
  • De zuurtegraad in je darmen.
  • De conditie van je darmwand.

Wanneer je voeding bijdraagt aan de groei van goede darmbacteriën in je darmen, de optimalisatie van de zuurtegraad in je darmen en het behoud van een gezonde darmwand (met een intacte slijmvlieslaag), dan draagt je voeding bij aan het behoud van een goede darmgezondheid.

Een goede darmgezondheid kan je enkel behouden wanneer je voeding vocht, intacte voedingsstoffen, fermenteerbare vezels of resistent zetmeel bevat.

Een goede darmgezondheid zal verloren gaan wanneer je voeding weinig tot geen vocht, beschadigde voedingsstoffen en weinig tot geen fermenteerbare vezels of resistent zetmeel bevat.

De bestanddelen van zetmeelbronnen zoals aardappelen, pasta en rijst en brood

Zetmeelbronnen zoals aardappelen, pasta, rijst en brood bevatten in onbewerkte en onverhitte toestand:

  • Zetmeel (niet essentieel).
  • Plantaardige eiwitten (niet essentieel).
  • Vitamines (essentieel).
  • Mineralen (essentieel).

Ook bevatten deze zetmeelbronnen niet-fermenteerbare vezels (vezels welke niet door je goede darmbacteriën gefermenteerd kunnen worden en ook niet bijdragen aan de groei van goede darmbacteriën).

Dit betekent dat zetmeelbronnen in onbewerkte en onverhitte toestand niet goed bij kunnen dragen aan het behoud van een goede (darm) gezondheid.

Maar ja, in onverhitte toestand eten we zetmeelbronnen ook niet, want zetmeel is in onverhitte toestand slecht verteerbaar!

Maar welk effect hebben verhitte zetmeelbronnen uiteindelijk op onze (darm)gezondheid?!

Gebakken zetmeelbronnen

Wanneer je zetmeelbronnen (zoals brood of aardappels) bakt, dan gaan enkele essentiële voedingsstoffen (zoals vitamines) verloren.

Ook zal vocht gedurende het bakproces verloren gaan.

Hierdoor zal de zuurtegraad van het eindproduct (de gebakken aardappels en het gebakken brood) hoger zijn dan het product in ongebakken toestand.

Wanneer je zetmeelbronnen bakt op hoge temperaturen en het vocht verloren is gegaan, dan kunnen er allerhande niet-enzymatische (verbrandings- en oxidatie)reacties plaatsvinden, zal de structuur van de voedingsstoffen aanwezig in de zetmeelbron wijzigen en kunnen belastende stoffen (zoals acrylamides en bruinkleuringsproducten zoals AGE’s) ontstaan.

Aangezien de aanwezigheid van voldoende vitamines, voldoende intacte voedingsstoffen en voldoende vocht in je voeding zeer belangrijk is om spijsverteringsenzymen goed te laten functioneren, zal de vertering van gebakken zetmeelbronnen niet zo goed verlopen.

Gevolg:

  • Geconcentreerde, beschadigde voedingsstoffen belanden samen met een aantal belastende stoffen (welke gedurende het bakken gevormd worden) slecht verteerd onder in je darmen.
  • De groei van slechte darmbacteriën zal gestimuleerd worden.
  • Je slechte darmbacteriën zullen belastende stoffen vormen in je darmen.
  • De optimale zuurtegraad in je darmen zal verloren gaan.
  • Je darmwand zal in conditie verslechteren.

Conclusie:

  • De consumptie van gebakken zetmeelbronnen kan je (darm)gezondheid benadelen.

Gekookte zetmeelbronnen

Wanneer je zetmeelbronnen zoals aardappels, pasta en rijst kookt, dan gaan veel minder essentiële voedingsstoffen (zoals vitamines) verloren.

Ook vocht zal gedurende het kookproces nauwelijks verloren gaan.

Wanneer je het vocht na het koken afgiet, dan zullen met het vocht dat je afgiet helaas wel een aantal basische mineralen (essentiële voedingsstoffen) verloren gaan.

Dit verlies aan basische mineralen zal de werking van spijsverteringsenzymen enigszins verminderen, maar de vertering van gekookte zetmeelbronnen zal sowieso een heel stuk beter verlopen, dan de vertering van gebakken zetmeelbronnen.

Gevolg:

  • Verteerd zetmeel (glucose) zal voor een groot deel geresorbeerd worden (samen met vocht en natrium) in je dunne darmen.
  • De zuurtegraad in je darmen zal hierdoor stijgen.
  • De niet-verteerbare delen van de zetmeelbron (hoofdzakelijk niet-fermenteerbare vezels) belanden onder in je darmen.
  • Deze niet-fermenteerbare vezels zullen in je darmen vocht absorberen.
  • Je bloedsuikerspiegel zal stijgen.

Conclusie:

  • De consumptie van gekookte zetmeelbronnen draagt helaas ook niet optimaal bij aan het behoud van een goede  (darm)gezondheid (wanneer je deze gekookte zetmeelbronnen niet aanvult met andere voeding welke de essentiële voedingsstoffen leveren welke zetmeelbronnen niet bezitten).

Afgekoelde zetmeelbronnen

Wanneer je zetmeelbronnen zoals aardappels, pasta en rijst kookt en vervolgens laat afkoelen, ook dan gaan maar weinig essentiële voedingsstoffen (zoals vitamines) verloren.

Ook vocht zal gedurende het afkoelen niet verloren gaan.

Zetmeel zal gedurende het afkoelen echter wel retrograderen (van structuur veranderen) tot een onverteerbare structuur, waardoor de vertering van afgekoelde zetmeelbronnen niet goed kan verlopen.

Gevolg:

  • Geretrogradeerd zetmeel (resistent zetmeel) zal onder in je darmen belanden.
  • De groei van goede darmbacteriën zal hierdoor gestimuleerd worden.
  • Je goede darmbacteriën zullen (na fermentatie van dit resistente zetmeel) stoffen vormen welke de zuurtegraad in je darmen helpen optimaliseren.
  • Je goede darmbacteriën zullen (na fermentatie van dit resistente zetmeel) stoffen vormen welke je darmwand en de slijmvlieslaag in je darmen gezond en basisch helpen houden.
  • Je bloedsuikerspiegel zal niet stijgen.

Conclusie:

  • De consumptie van afgekoelde zetmeelbronnen (nadat deze gekookt zijn geweest) kan je (darm)gezondheid helpen verbeteren (zolang je deze regelmatig aanvult met voeding welke essentiële voedingsstoffen leveren).

 

Josien Schuttevaar

View all posts

6 comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • impliceert de conclusie tav de consumptie van afgekoelde zetmeelbronnen (nadat deze gekookt zijn geweest) dat ik rustig sushi op het menu kan zetten?

      • De samenstelling is sushirijst (?) met groente en vis. Het doel is zetmeel uit m’n voeding weg te laten (geen brood / pasta / aardappelen / mais, zaken waar granen in zitten, etc.). Ik zoek iets, waarmee ik bij uitzondering eens “mee” kan eten zonder al te ernstig af te wijken van m’n protocol … Ik dacht eerst dat glutenvrij een oplossing zou kunnen zijn, maar heb ergens opgepikt dat dat niet zo zou zijn omdat gluten met eiwit te maken heeft en niet met koolhydraten…

        • Gluten zijn inderdaad eiwitten: graan-eiwitten aanwezig in sommige graansoorten.
          Wanneer je gluten mijdt, dan hoeft dat dus niet te betekenen dat je voeding arm is in zetmeel.
          Wat is de reden om zetmeel te minderen Joanne?
          Is je doel enkel zetmeel of vele koolhydraten (de stof glucose) te minimaliseren?
          Wanneer je rijst na bereiding laat afkoelen, dan zal retrogradatie van zetmeel plaatsvinden.
          Het resistente zetmeel wat dan ontstaat kan niet verteerd worden.
          Wanneer je zetmeel in je voeding wil minderen met als doel dat het stofje glucose minder opgenomen wordt in je lijf, dan zou je af en toe dus wel een afgekoelde zetmeelbron kunnen eten.
          Testen of deze dan totaal geretrogradeerd is en er helemaal geen glucose meer opgenomen kan worden in je lijf kan je echter niet Joanne.

          • Dank je voor je snelle reactie en de aanvullende uitleg:
            Ik ga het gewoon eens proberen …

            (het is niet zo dat mijn lichaam helemaal geen glucose verdraagt, het reageert er alleen niet zo goed op)

            succes met je website!

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: