Blog

Wil je graag dat ik in één van mijn volgende blogs aandacht besteed aan een specifiek (door jou aangedragen) onderwerp?

Dat kan!

Heb je een vraag welke je beantwoord wilt krijgen in de vraag en antwoord rubriek?

Ook dat kan!

Heb je een product welke je graag beoordeeld wil hebben in de rubriek productbeoordeling?

Ja, ook dat is mogelijk!

Maak de site interactief door regelmatig een blog-onderwerp of product aan te dragen (welke je graag behandeld wilt hebben) en al je mogelijke vragen meteen te posten, zodra ze in je koppie opdoemen!

16 comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Dag Josien,
  Ik kook regelmatig water in een snelkoker. Als er nog een restant water inzit, dat al eens gekookt is, dan kook ik dat vrolijk nog een keer. Zonden om te weg te gooien toch?
  Maar: ik las ergens pasgeleden dat je gekookt water niet nog eens mag koken. Kijk maar eens bij onderstaande sites die het tegengestelde beweren:
  http://healthbytes.me/waarschuwing-waarom-je-water-nooit-opnieuw-moet-koken/
  en
  https://waterbedrijfgroningen.nl/organisatie/nieuws/kan-je-water-welniet-vaker-koken/

  Zegt u het maar.

  • Dag Rudi,

   Elke verhitting van welke stof dan ook levert een concentraat op van de stof welke aanwezig was voor verhitting (aangezien het vocht gedurende verhitting verdampt).

   Aangezien concentraten onze zenuwreceptoren meer prikkelen (en daardoor ook eerder uitputten) dan de oorspronkelijke stoffen inclusief hun vocht, zou je kunnen zeggen dat elk verhitte product welke je consumeert sowieso je lijf iets meer uitput (sowieso iets meer stress veroorzaakt in je lijf), dan het product voor verhitting, dus water welke meerdere keren verhit is geweest ook.

   Wanneer hetgeen je verhit stoffen bevat welke gedurende verhitting met elkaar kunnen reageren tot schadelijke eindproducten (een voorbeeld hiervan zijn reduceerbare suikers welke verhit worden samen met de aminozuren aanwezig in eiwitten waaruit AGE’s ontstaan bij verhitting), dan is een tweede keer verhitten niet aan te raden, maar een eerste keer ook al niet (bijv. vlees verhit in een marinade welke glucosestroop bevat).

   Of water echter mineralen bevat welke bij verhitting tot maar 100 graden (zoals de tweede site ook al aangeeft) al met elkaar reageren en dat het eindproduct van deze reactie een toxisch eindproduct vormt, daar kan ik geen uitspraak over doen, want dat zou ik niet weten en dan ga ik er ook niet zomaar een vermoeden op losgooien.

   De site van de eerste link kan dit ook niet onderbouwen en ook de overige artikelen welke ik op die site zie staan zijn gericht op “schreeuwende uitspraken en claims zonder onderbouwing”, dus zelf ben ik geneigd deze paniekzaaiing met een korreltje zout (geconcentreerde mineralen :D) te nemen.

 • Goedemorgen Josien,

  Ik weet dat dadels in een voedingspatroon passen mits je de juiste hoeveelheid neemt maar gisteren zag ik een uitzending op de televisie dat dadels echte suikerbommen zijn! Ik laat mij natuurlijk niet zo gauw beïnvloeden maar wil toch graag wat nadere toelichting !
  Dank alvast en fijne dag!

  Elisabeth 🙋

  • Lieve Elisabeth,

   Al het fruit en gedroogd fruit is een bron (bom zoals jij het noemt) van suikers.
   Bij gedroogd fruit zijn die suikers in geconcentreerde vorm aanwezig, bij vers fruit niet.

   De suikers in zowel vers fruit als ook gedroogd fruit zijn niet-essentieel.
   Niet-essentiële voedingsstoffen dien je beperkt te houden in je eetpatroon, aangezien deze stoffen de balans in je lijf verstoren.

   Daartegenover dien je je lijf juist optimaal te voeden met essentiële voedingsstoffen.
   Zowel vers fruit als ook gedroogd fruit is (naast een bron van niet-essentiële stoffen) ook een bron van essentiële stoffen (vele vitamines en mineralen en belangrijke vezels).

   Aangezien vers fruit ook een heel belangrijk iets (namelijk vocht) bevat, heeft vers fruit altijd de voorkeur boven gedroogd fruit, maar ook gedroogd fruit past binnen een eetpatroon welke de balans in je lijf ondersteunt, mits:

   – Je de hoeveelheid en frequentie beperkt houdt (je de max. aanhoudt welke je inmiddels weet met behulp van de tabel die je hebt).
   – Je kleine porties gedroogd fruit afwisselt met vers fruit (verschillende varianten).
   – Je varianten van gedroogd fruit kiest die geen bewerkingsproces hebben doorgemaakt of toegevoegde stoffen bevatten en ook zelf gedroogd fruit niet gaat verhitten (gaat toepassen als ingrediënt in een baksel).
   – Je kleine porties gedroogd fruit aanvult en varieert met bronnen van essentiele stoffen uit eiwitten en vetten (stoffen welke dadels niet leveren, maar welke je lijf bij naast de stoffen uit dadels wel nodig heeft voor balans in je lijf en het kunnen verwerken van de suikers in de dadels).
   – Je lichaam niet goed om kan gaan met welke suikers dan ook (wanneer je diabetes hebt).

 • Is volkorem zuurdesem brood echt slecht van een biologische bakker ik eet dit meestal als lunch? En de granen met gluten als o.a. tarwe

  Is een plantaardig dieet gezonder of juist meer vlees en dietlijke producten gezonder en hoe ziet dat er dan uit op een dag ?

  Heb zelf erg veel last van opgeblazen buik buikpijn ben ook geopereerd aan mijn darmen

  • Beste Esperanza,

   Het gaat altijd om het grote geheel, wanneer je kijkt naar voeding en je gezondheid.

   Een sneetje zuurdesembrood of glutenhoudende granen maakt niet meteen ongezond en is daardoor niet slecht te noemen.

   Wel is het zo dat je lichaam bepaalde stoffen absoluut nodig heeft (essentiele stoffen genaamd) en bepaalde andere stoffen niet nodig heeft (niet-essentiële voedingsstoffen genaamd).

   Wanneer je voeding tekortschiet in essentiële voedingsstoffen, dan kunnen bepaalde processen in je lijf niet goed verlopen en zal je klachten verkrijgen.

   Een uitsluitend plantaardig eetpatroon schiet tekort in een aantal van deze essentiële voedingsstoffen en zal op den duur dan ook tot klachten kunnen leiden.

   Ook een eetpatroon welke juist veel dierlijke en weinig plantaardige voeding bevat schiet tekort in een aantal van deze essentiële voedingsstoffen en zal op den duur tot klachten leiden.

   Jij hebt een opgeblazen buik en dus darmklachten.
   Het weglaten van zuurdesem of gluten zal niet de oplossing zijn en focussen op enkel plantaardig of dierlijk ook niet.

   Wel kan het helpen wanneer je je (daar wil ik je graag bij helpen) richt op de optimalisatie van je voeding met alle essentiële stoffen en zo min mogelijk niet-essentiële binnenkrijgt.

   Gasvorming en vochtretentie in je darmen is namelijk vaak het gevolg van een slechte vertering.

   Wanneer je voeding tekortschiet in essentiële stoffen of naar verhouding teveel niet-essentiële bevat, dan zal een slechte vertering het gevolg zijn en kan je klachten zoals een opgeblazen gevoel niet voorkomen.

   Kan en mag ik je helpen je eetpatroon te optimaliseren en heb je behoefte aan feedback op je huidige voeding (in welke mate deze momenteel voorziet in essentiële voedingsstoffen en niet-essentiële voedingsstoffen en bijdraagt aan je klachten)?

   Zo ja, mail je me dan?

 • Hoi Josien
  Als je toch een jeer ontbijtkoek wilt eten, is Snelle Jelle Zero dan een goed product? Er zit 3,2 gram suiker per 100 gram in, wel is het gezoet met xylitol.
  Groeten Hea Oosterwijk.

  • Goedemorgen Gea,

   De afwezigheid van suiker bepaald niet of iets voedzaam is of niet.
   De aanwezigheid van zogenaamde essentiele voedingsstoffen bepaald de voedzaamheid van een voedingsmiddel.
   Erachter komen of een plak ontbijtkoek deze bevat kan je niet door naar de tabel met getallen te kijken, maar door naar de ingredienten te kijken.
   De ingredienten van de ontbijtkoek Zero bevat de volgende ingredienten:

   ROGGEbloem 41%, cichorei wortel vezel, zoetstof (xylitol), stabilisator (glycerol), specerijen, zonnebloemolie, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat).

   Dit betekent dat het hoofdbestanddeel bloem betreft en dus “voedingsstof-arm graan”.
   Ook de daaraan toegevoegde stoffen betreffen voedingsstoffen met weinig voedende waarde, dus nee je kan dit niet een goed product noemen simpelweg door de afwezigheid van toegevoegd suiker.
   Bloem, nadat dit is verteerd, komt namelijk ook gewoon als suiker (glucose) aan in je lijf, dus wanneer je deze koek eet, eet je alsnog een paar happen suiker.

 • Beste Josien. Mijn vraag gaat over hütenkase/cottage cheese. Daarbij wat magere kwark en stevia druppels en wat ceylon kaneel. Iedere avond, om aan m’n eiwitten te komen–dit levert in totaal 40 kcal) Ik eet niet veel(dat weet nu ook de dokter,de chirurge en de reguliere dieetiste en jij nu sinds deze week, en zij gooien het op de superstress die ik al 10 jaar meemaak met al die operaties, waar geen eind aan komt. Melk valt niet goed , hoewel ik geen lactose intolerantie heb. Vraag; is hútenkase een goed produkt ? Ik heb daar verder geen klachten van. Van héél veel soorten voeding krijg ik meteen klachten, crohn, dan is t net of mn hele romp in brand staat.

  • Lieve Kimberley,

   Kwark en huttenkase, aangezuurde eiwitrijke zuivel zijn prima, mits je er geen klachten van ondervindt en dus niet lactose-intolerant bent inderdaad.
   Het zijn beide mooie bronnen van essentiele aminozuren.
   Echter….
   Eiwitten kunnen enkel goed verteerd en benut worden, wanneer ze aangevuld worden met een bron van vocht en oplosbare vezels en een bron van essentiële vetzuren.
   Ga dus altijd de essentiele stoffen uit mooie bronnen van eiwitten combineren met voeding met weer andere essentiele voedingsstoffen, aangezien je lijf diens evenwicht enkel kan bewaken (en de processen in je lijf enkel goed kan reguleren) wanneer het bij naast alle negen essentiele aminozuren ook wel de essentiele stoffen uit groenten of fruit en de essentiele stoffen uit essentiele vetzuren en vetoplosbare vitamines verkrijgt.
   Wanneer je de formulieren invult welke ik je stuurde, dan kijk ik je voeding na op dat soort punten (de aanwezigheid van essentiele stoffen en goede combinaties om het evenwicht in je lijf goed te kunnen ondersteunen).

 • Beste Josien. Ik heb een vraag. Bij de ziekte van crohn heb ik bijbehorende fybromyalgie, en reumatische klachten. Gewrichten bevatten nog maar flinterdun kraakbeen. Naast al mijn supplementen om toch nog op de been te blijven, gebruik ik dagelijks 2 x 2 eetlepels appelazijn, opgelost in water. Dit zag ik op internet bij onderzoeken , en resultaat bij proefpersonen, naar artritis artrose . Het helpt, de pijn is minimaal. Appelazijn werkt blijkbaar tegen ontstekingen. Nu is mijn vraag , als je dat bij langdurig dagelijks gebruik inneemt, gaat dat op den duur niet ten koste van mn botten, die Godzijdank wél nog in orde zijn. De gewrichten zijn o.k .(scan) alleen het kraak been is behoorlijk weggesleten. Ook mn onderrug. Mn heupen en daarbij van kindsafaan een fikse scoliose. Vergroeid. Bij voorbaat dank voor jouw antwoord, hartelijke groeten,kim.

 • Bij het afvallen krijg ik zo’n jeuk op mijn lichaam, vooral daar waar de “vetjes” zitten. Hoe kan dat?

  • Jeuk is het gevolg van activiteit die gestimuleerd wordt in dat deel van je lijf Loesje welke dat deel van je lijf op dat moment niet goed uit kan voeren, doordat het de stoffen mist om dit uit te kunnen voeren.
   Het duidt op irritatie/uitputting van met name vocht aldaar, waardoor de zuurtegraad te hoog is om enzymatische reacties uit te kunnen voeren.
   Het duidt op het feit dat je lichaam (dat weefsel in ieder geval) niet een optimale zuurtegraad bezig/uitgeput is geraakt en aangevuld moet worden met vocht en essentiele voedingsstoffen.

  • Jeuk is het gevolg van irritatie Loesje. Delen van je lijf kunnen geirriteerd raken en gaan jeuken wanneer activiteit aldaar gestimuleerd wordt, maar het weefsel en de cellen aldaar onvoldoende stoffen bezitten om de desbetreffende activiteit uit te voeren.

 • Ha Josien,

  Ben zojuist op jouw website beland.

  Zeer inspirerend en motiverend 👌

  Mijn vraag
  Ben erg benieuwd hoe jouw eigen dagmenu eruit ziet.
  Zou je het willen delen met mij en de andere lezers?

  Vr. Groet
  Marian
  🙋🏻

  • Ik maak op elk moment dat ik iets eet combinaties van groenten/vers fruit (ik eet dagelijks meerdere kilo’s groenten), een hoogwaardige eiwitbron (ik ben vegetariër en haal deze zeer regelmatig uit kwark) en een goede vetbron (vaak lijnzaadjes, hennepzaadjes, maar ook walnoten en pecannoten zijn favoriet), zodat ik op elk moment dat ik iets eet een variatie aan essentiele voedingsstoffen in niet al te bewerkte vorm binnenkrijg en de voordelen van stabiele, goed gereguleerd bloedwaardes kan ervaren (kom denk ik wel aan 150-200 g noten/zaden/pitten per dag.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!