In dit artikel gaan we het hebben over antibiotica:

  • We gaan bespreken  hoe het gebruik van antibiotica de spijsverteringsprocessen in je lijf beïnvloedt.
  • We gaan bespreken hoe het gebruik van antibiotica de stofwisselingsprocessen en hormoonbalans in je lijf beïnvloedt.
  • We gaan bespreken hoe het gebruik van antibiotica je lichaamsvetpercentage beïnvloedt.

Lees je mee?

De bacteriële infectie

Je lichaam bezit een heel mooi systeem om ziekteverwekkende bacteriën (pathogenen) buiten je lijf te houden.

Dit systeem wordt je afweersysteem genoemd.

Met behulp van dit systeem kunnen ziekteverwekkende bacteriën tevens bestreden worden, wanneer ze toch in je lijf terecht zouden komen.

Al je lichaams-openingen (welke in contact staan met de buitenwereld) bezitten daarnaast ook nog eens slijmvliezen.

Ook met behulp van deze slijmvliezen kunnen ziekteverwekkende bacteriën behoorlijk goed geweerd worden uit je lijf.

Je maag produceert daarnaast ook nog eens maagzuur, welke bacteriën doodt, wanneer deze samen met je voeding je lijf in zouden komen.

Kortom:

  • Je lichaam bezit vele mechanismes om het ontstaan van bacteriële infecties in je lijf te voorkomen.

Toch kan je (ondanks al deze mechanismes) een bacteriële infectie oplopen.

Een bacteriële infectie kan je oplopen, wanneer:

  • Je afweersysteem niet goed functioneert.
  • Je slijmvliezen, beschadigd, ontstoken of sterk verdund zijn geraakt.
  • Maagzuur onvoldoende geproduceerd wordt.

Wanneer je een bacteriële infectie hebt opgelopen, dan schrijft de arts vaak al snel een antibioticum voor.

Een antibioticum is een middel welke:

  • Bacteriegroei in je lijf remt.
  • Bacteriën in je lijf doodt.

De meeste antibiotica hebben de eigenschap niet alleen lokaal de groei van de ziekteverwekkende bacterie te remmen of die te doden, maar alle bacteriën in je lijf in hun groei te remmen of te doden.

Dit betekent dat het gebruik van antibiotica tevens de bacteriën in je darmen in hun groei remt of doodt  (afhankelijk van het type antibiotica je hebt gekregen).

Vraag 1:

  • Wanneer je antibiotica slikt en door het gebruik hiervan sneller herstelt van een bacteriële infectie,  betekent dit dan ook dat de spijsverteringsprocessen in je lijf na antibiotica-gebruik weer optimaal zullen verlopen?

Antwoord:

  • Nee, helaas.

Lees maar mee!

Spijsvertering

In je spijsverteringskanaal vindt de vertering van je spijs plaats.

Vertering betekent:

  • Het splitsen van voedingsstof-molecuul-verbindingen tot enkelvoudige voedingsstof-moleculen.

Het splitsen van voedingsstof-molecuul-verbindingen kan enkel uitgevoerd worden d.m.v. hydrolyse.

Hydrolyse is een bio-chemische reactie waarbij vocht nodig is en welke uitgevoerd wordt m.b.v. spijsverterings-enzymen.

Spijsverterings-enzymen functioneren enkel bij een optimale zuurtegraad.

In de maag is deze optimale zuurtegraad hoog, maar in je mondholte en darmen is deze neutraal tot licht basisch.

Spijsverterings-sappen

Vocht, spijsverterings-enzymen en een optimale zuurtegraad zijn nodig in je spijsverteringskanaal om de vertering van je voeding mogelijk te kunnen maken (las je zojuist).

Vocht, enzymen en een optimale zuurtegraad zijn enkel voldoende aanwezig in je spijsverteringskanaal, wanneer er een goede productie plaatsvindt van spijsverteringssappen in je spijsverteringskanaal:

  • Speeksel.
  • Slijmstoffen (mucus).
  • Maagzuur.
  • Maagsap.
  • Bicarbonaat (darmsap).
  • Alvleeskliersap.
  • Galsap.

De productie van deze sappen kan enkel goed plaatsvinden, wanneer de receptoren op de hormoonproducerende cellen in de wand van je spijsverteringskanaal goed kunnen functioneren (prikkels kunnen ontvangen en verwerken).

Energie, een goede doorbloeding en een licht basische zuurtegraad in de hormoonproducerende cellen van je spijsverteringskanaal is hetgeen hiervoor nodig is.

Energie, een goede doorbloeding en een licht basische zuurtegraad in de hormoonproducerende cellen van je spijsverteringskanaal kan enkel verkregen worden, wanneer voldoende vocht, fermenteerbare voedingsvezels en omega 3 en 6 vetzuren aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal.

Goede darmbacteriën vormen namelijk brandstof en B-vitamines (welke je hormoonproducerende darmwandcellen kunnen gebruiken om energie uit te putten) na fermentatie van fermenteerbare voedingsvezels.

Kortom:

  • Je goede darmbacteriën moeten regelmatig fermenteerbare voedingsvezels verkrijgen om de hormoonproducerende cellen in de wand van je spijsverteringskanaal te kunnen voorzien in energie, een goede bloed-toevoer en een licht basische zuurtegraad.
  • Wanneer de voedingsvezels in je voeding niet gefermenteerd kunnen worden in je darmen (doordat goede darmbacteriën na antibiotica-gebruik ontbreken), dan kunnen de receptoren op de hormoonproducerende cellen in de wand van je spijsverteringskanaal niet goed functioneren en kan de productie van spijsverteringssappen niet goed plaatsvinden.

Conclusie 1:

  • Antibiotica helpt bacteriële infecties te bestrijden, maar zal tevens een slechte spijsvertering veroorzaken, waardoor uiteindelijk de kans op een nieuwe bacteriële infectie groter wordt.

Vraag 2:

  • Wanneer je antibiotica slikt en door het gebruik hiervan sneller herstelt van een bacteriële infectie,  betekent dit dan ook dat de stofwisselingsprocessen in je lijf na antibiotica-gebruik weer optimaal zullen verlopen?

Antwoord:

  • Nee, helaas.

Lees maar mee!

Stofwisseling

Stofwisseling vindt plaats in je lichaamscellen.

In vele delen van je lijf is het verloop van een goede stofwisseling afhankelijk van het hormoon insuline.

Dit betekent dat de stofwisseling in je lijf zal verslechteren wanneer de productie van insuline niet goed verloopt en dat de stofwisseling in je lijf tevens zal verslechteren wanneer de insuline-afhankelijke delen van je lijf resistent zijn (ongevoelig zijn) voor het signaal van het hormoon insuline.

Insuline-gevoeligheid

De insuline-afhankelijke delen van je lichaam kunnen enkel het signaal van het hormoon insuline goed ontvangen wanneer de productie van darmhormonen  goed verloopt.

Wanneer de productie van darmhormonen namelijk niet plaatsvindt, dan zal insuline-resistentie in je lichaam ontstaan.

De productie van darmhormonen is afhankelijk van een optimale samenstelling van darmbacteriën in je darmen en de stoffen welke je goede darmbacteriën na fermentatie van fermenteerbare vezels produceren.

Dit betekent dat wanneer er geen optimale samenstelling van darmbacteriën in je darmen heerst en goede darmbacteriën niet in staat zijn fermenteerbare vezels te fermenteren, de productie van darmhormonen zal verslechteren, de insuline-gevoeligheid in je lijf zal verslechteren en als gevolg daarvan je stofwisseling zal verslechteren en hormoonbalans verstoord zal raken.

Kortom:

  • Je goede darmbacteriën moeten regelmatig fermenteerbare voedingsvezels verkrijgen om de hormoonproducerende cellen in de wand van je spijsverteringskanaal in staat te stellen darmhormonen te produceren.
  • Wanneer de voedingsvezels in je voeding niet gefermenteerd kunnen worden in je darmen (doordat goede darmbacteriën na antibiotica-gebruik ontbreken), dan kunnen de hormoonproducerende cellen in de wand van je spijsverteringskanaal niet goed functioneren en kan de productie van darmhormonen niet goed plaatsvinden.

Conclusie 2:

  • Antibiotica helpt bacteriële infecties te bestrijden, maar zal tevens een slechte stofwisseling en verstoorde hormoonbalans (insuline-resistentie) veroorzaken, waardoor uiteindelijk de kans op een nieuwe infectie vergroot wordt.

Vraag 3:

  • Wanneer je een periode lang antibiotica slikt en je voedingsinname ten tijde van de kuur en na de kuur niet verandert, betekent dit dan dat het gebruik van antibiotica geen invloed zal hebben op je lichaamsvetpercentage?

Antwoord:

  • Nee, helaas.

Lees maar mee!

Lichaamsvetpercentage

Je lichaamsvetpercentage zal stijgen wanneer het proces lipogenese (de vorming van vet uit glucose) regelmatig uitgevoerd wordt in je lijf.

Lipogenese zal regelmatig uitgevoerd worden in je lijf wanneer je bloedsuikerspiegel hoog is, maar het verbruik van glucose in vele delen van je lijf laag is.

Van een hoge bloedsuikerspiegel en laag energieverbruik in je lijf zal sprake zijn wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt en de insuline-afhankelijke weefsels in je lichaam ongevoelig zijn geworden voor het signaal van het hormoon insuline.

Het behoud van een optimale zuurtegraad in je weefsels en het behoud van een hoge insuline-gevoeligheid van je weefsels is afhankelijk van de zuurtegraad in je darmen en de productie van darmhormonen in je darmen.

De optimale zuurtegraad in je darmen als ook de productie van darmhormonen zal verslechteren na gebruik van antibiotica.

De optimale zuurtegraad in je darmen als ook de productie van darmhormonen zal na het gebruik van antibiotica niet kunnen verbeteren wanneer je voeding vele stoffen bevat welke de groei van slechte darmbacteriën doen stimuleren en tekorten vertoont in stoffen welke de groei van goede darmbacteriën doen stimuleren.

Kortom:

  • Je lichaamsvetpercentage zal verhoogd raken wanneer de zuurtegraad in je weefsels en het gehalte aan glucose in je bloedbaan te hoog wordt.
  • Wanneer de zuurtegraad in je darmen (door antibioticagebruik en vervolgens een snellere groei van slechte t.o.v. goede darmbacteriën in je darmen) verhoogd raakt, dan zal (na antibioticagebruik) ook de zuurtegraad in je lijf verhoogd raken, zal het energieverbruik in vele delen van je lichaam verslechteren en zal je bloedsuikerspiegel stijgen.

Conclusie 3:

  • Wanneer je voeding vele stoffen bevat welke de groei van slechte darmbacteriën meer doet stimuleren, dan de groei van goede darmbacteriën na antibioticagebruik, dan zal je lichaamsvetpercentage toenemen (ook al ben je ten tijde en na de kuur niet anders gaan eten dan daarvoor).

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: